Uitdagingen

Uitdagingen

Het leven zit vol uitdagingen, ook weer in het nieuwe jaar. Hoe vertel je wat je wilt, beeldend en in verf?
Mezelf kunnen uitdrukken in verf is een levensbehoefte. En ook hier ben ik steeds op zoek naar hoe ik dat kan doen. En soms lukt het me niet wat ik wil en ga ik op zoek naar hoe dit dat wel kan doen. Dan doe ik er een cursus bij en dan zie ik hoe anderen dat doen. En zo leer ik het met vallen en opstaan. Soms past iets niet bij me dan laat ik dat gaan en soms kan ik het integreren in wat ik al vervaardigd heb. Soms is een andere manier eenvoudiger dan hoe ik het deed. Zo ontstaat er een kleurrijk pallet in mijn koffertje.


En wat voor de een een uitdaging is, is voor een ander al geoefend. Een workshop, wat is een workshop eigenlijk? Wanneer ik een workshop geeft aan anderen wil Tati ook een workshop van mij krijgen. Maar wat is dat? ‘Doe maar wat leuks?’ ‘Maar wat wil je leren?’ ‘Weet ik niet, ik wil graag een workshop.’ ‘Een workshop die volg je omdat je graag iets wilt leren, bij mij gaat dat over tekenen, schilderen, collage kaarten maken, spelen met verf, er plezier in hebben of vinden, enzo.’ ‘Dan wil ik graag leren over 3d tekenen, schaduwen maken en echte dieren tekenen.’ Even terug zoemen hoe ik dat doe, terug naar de beginselen. Kijken is een beginsel, goed leren kijken naar vormen.
Bij aanvang van de cursus ‘Shadow and real animals’ zoals Tati het mooi heeft genoemd, zoeken we naar eenvoudige vormen. We gaan onder de tafel zitten en schijnen een lamp op de voorwerpen. Waar zit licht en donker? en waar zit ertussen in (middentoon)? We tekenen dit.

Wat ik dan ook zie is, en wat we eigenlijk allemaal doen, ik ook, is denken te weten hoe iets is, terwijl het in werkelijkheid toch anders zit. Zo kijken we samen naar de lijnen van een doosje. Wat getekend is en wat we nou echt zien. Een zijde valt weg door het perspectief. En dan kun je nog altijd kiezen of je het tekent naar wat je ziet of ervoor kiest het vlak er toch bij te zetten omdat je het nodig vind en dat heeft dan ook zijn waarde en past bij de ontwikkeling van dat moment.

Goed kijken kun je in tekeningen ondervangen door op zijn kop tekenen zodat je hersenen de vormen niet herkennen en je er niet iets van maakt wat het denkt te weten en je er zo ook niet iets van kan vinden. Naar de restvormen kijken, niet naar wat je schildert waar het over gaat. Een aantal keer de vormen oefenen op verschillende manieren (vb. met ogen dicht; door alleen naar het onderwerp te kijken en niet naar je vel; door in een lijn te tekenen zonder potlood van papier te houden; etc.). Even afstand nemen van je werk, een kopje thee of er een nachtje erover slapen. Soms een week of langer wegleggen.

Echte dieren tekenen, hoe doe je dat? We kiezen drie dieren en printen deze twee keer naast elkaar uit. Een plaatje om basisvormen in te zoeken en te tekenen en de andere om weer even terug te kijken zonder tekenlijnen. En dan stap voor stap de gevonden basisvormen tekenen en verbinden. Echte dieren met een schattige eigen touch. Prachtig!! Een geslaagde workshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.