Moedereend

Moedereend

Zo was ik de tuin aan het opruimen, zo schrikken we ons allebei een verenhoed. Eend had zich genesteld bij het kruidenmuurtje onder de Rozemarijn. Zeven eieren lagen in haar nest. Beduust van dit onverwachtse intrek denk ik ‘O nee, nu kan een deel van mijn tuin niet bewerken’ en dan ‘Wauw! ik heb een broedende eend op mijn tuin, geweldig!’. Ik zoek op, ‘een eend zit ongeveer een maand op haar nest’, dus even uitrekenen, in de meivakantie zouden ze ergens uitkomen. Betekent dat ik dit stuk van de tuin een maand niet kan doen! Aan voorbijgangers laat ik mijn nieuwe medetuinder zien, iedereen vind het leuk en de meesten zijn blij dat ze niet in hun tuin zit.

Tja… niks doen daar, ik laat het rondgaan in mijn lijf, ik vind er nog van alles van, ik zit in een rondren modus van mijn tuin op tijd in orde krijgen, dit jaar wil ik veel groente uit mijn tuin halen. En heb ook nog andere dingen te doen, zoals mijn Openlucht Atelier weer goed in de lucht te krijgen. Ik stop, ik haal adem, ik voel. Waarom kiest moedereend mijn tuin? Simpel, ik ben op dit moment een van de weinige, ‘Jip en Janneke’ tuinen. Ik zoek naar wat anders, wat als het mij iets zou spiegelen wat zou dat zijn? Wat zou ze mij willen vertellen? En dan valt er iets, ik snap het, mijn lijf zegt ‘Aha!’.

Ik laat de boel de boel, moedereend op haar nest. Ik baken twee meter cirkel rond haar heen om haar rust te geven zodat ze kan doen wat ze moet doen en nodig heeft. Met mezelf doe ik hetzelfde.
Een maand lang, wanneer ik op de tuin ben kletsen we wat: ‘Goedemorgen eend, hoe is het vandaag? Hoe gaat het met de kuikens? Ze knippert met haar ogen en sluit ze dan weer. Er groeit een wederzijds vertrouwen, ik mag ook steeds dichterbij haar komen. Ik vind het wel gezellig. Een diep respect voel ik voor deze eend. Ze houdt haar eieren warm. Een enkele keer scharrelt ze rond haar nest, zorgzaam heeft ze haar eieren toegedekt met haar eigen donsveren.

Wanneer we terug komen van vakantie, zijn de kuikens uitgekomen, een leeg nest. Moedereend en haar kuikens nergens te bekennen. Blij en teleurgesteld, is dat een leeg nest gevoel? Wanneer ik op de tuin ben zie ik nog steeds als eerste haar nest en zeg ik nog steeds, ‘Goedemorgen eend, hoe is het vandaag? Hoe gaat het met je kuikens? Haar nest laat ik, soms komen eenden terug voor een tweede leg. Rondom ruim ik weer op. Nieuwe juweeltjes komen tevoorschijn, bloeiende koekoeksbloemen worden zichtbaar, de pepermunt doet een dansje en de citroenmelisse kan weer ademhalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.