Vandaag eten we Brandnetelburger!

Vandaag eten we Brandnetelburger!

De brandnetels staan er nu fantastisch bij, fris en fruitig. De brandnetel is een vergeten groente. ‘Hahaha’ schattert iemand aan wie ik dat vertel, ‘niets voor niets vergeten!’ Ja hij brand, maar gek genoeg went dat? Huh? Met de haren mee naar boven kun je ze zonder je te branden plukken. Al is mij dat nog nooit gelukt, dus regelmatig met verdoofde vingers gezeten. Toch pluk ik ze nu maar met handschoenen aan als die er zijn. Alleen de topjes, die er lekker uitzien.

Brandnetels zitten boordevol vitamines (A, C, B1, B2, B5, B11 (foliumzuur), E en K) en mineralen. (kalium, natrrium, magnesium, zink, calcium, silicium ea) Ze bevatten veel ijzer en smaakt ongeveer als spinazie, maar dan zachter. Eigenlijk een soort superfood. Het heeft een reinigende werking, goed voor je immuunsysteem, voor je haren en je huid, bij bloedarmoede, hooikoorts, goed voor de botten en spijsvertering, zo zijn er nog een heleboel dingen (google maar eens!), gewoon heel gezond.
Dus tja waarom spinazie kopen als de natuur je brandnetels schenkt!

Vandaag dus brandnetels, enigszins wat bezorgde blikken van gezinsleden als ik dat mededeel. Aardappels koken en pureren, ei en kaas erdoorheen, uitje, noten en natuurlijk de brandnetels fijn gesneden. Balletjes kneden en plat bakken. Eenmaal klaar, smaken ze heerlijk. Manlief smult, ik smul, dochterlief: ‘dit is heerlijk!’, waarna ‘gadver!’, ze is nog niet helemaal om.

Wat zo geweldig is aan brandnetels is dat ze ook een belangrijke waardplant zijn voor vlinders. Voor sommige vlinders de enige. De Atalanta, Kleine vos, Dagpauwoog, Gehakkelde aurelia kunnen niet zonder de brandnetel, zij lusten alleen brandnetels! Dus let op, kijk goed of er geen rupsen op zitten of poppen ingerold in het blad, en zo ja laat deze met rust. Komen er weer prachtige vlinders!

Dagpauwoog in de moestuin!

Wat ik er van maak: Brandnetelsoep, brandnetel thee (bladeren kun je drogen, kan je het wat langer bewaren) en brandnetelburgers. En niet voor consumptie maar wel handig, gier en touw.

Brandnetelburger

Recept Brandnetelburger:
brandneteltopjes een handvol
aantal aardappelen (puree van maken)
1 ei
wat noten
wat kaas raspen
kruiden naar smaak.

Bereiding: Alles samen mengen, balletjes draaien, platdrukken en in de pan bakken.
Om brandnetels fijn te snijden, schenk er kokend heet water over, dan gaat de prik eraf.

Tip: Heb je geen moestuin en ook geen tuin waar het in groeit, maar wil je wel brandnetels oogsten. Aan de randen van natuurspeeltuinen, parken groeien vaak brandnetels en omdat die vaak omheint zijn, zijn die vaak schoon van verkeer en honden. Of in een heemtuin in de buurt, er is altijd wel een plek te vinden waar ze groeien en waar je ze veilig en lekker kunt plukken. (nooit langs autowegen, vanwege vervuilde uitlaat!)

Eén gedachte over “ Vandaag eten we Brandnetelburger!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.