Compost Lasagne

Compost Lasagne

En dan is het ineens zover. Ik wil het nog uitstellen, kan het nog uitstellen. Er zitten rupsen in de appelboom en Aardperen verdringen de Rode bessen. Eerst dit aanpakken.
Rupsen uit de appelboom halen vind ik geen leuk werk. Later zal ik ze uitzetten bij de Reeuwijkse plassen, waar ik langs fiets op weg naar huis. Helaas geen appelbomen voor hen, waarschijnlijk voer voor andere dieren. Sorry rupsen, maar mijn appelboom kan niet zoveel rupsen hebben.

Tip voor volgend jaar lees ik om een pimpelmezenkast te plaatsen, mezen brengen wel 10.000 rupsen en bladluizen naar hun jongen.

Tijdens het eruit halen van de aardperen schiet me een idee te binnen, dit is ook prachtig materiaal voor een laagje in de Lasagne, want ik wil Lasagne maken. Zo ga ik hoopjes maken van Aardperen, Heermoes en Haagwinde. Deze laatste wil ik niet in mijn composthoop. Heermoes bewaar ik voor gier. Zo kom ik ook uitgeschoten spinazie tegen. Brandnetels en Smeerwortel, allemaal uit de kluiten geschoten en geschikt voor de Lasagne. Ik scheur een doos aan stukken. Leg het grasmaaisel klaar. Ik ben al met de composthoop begonnen! Eigenlijk ben je dan zo altijd met de composthoop bezig, wanneer je ongewenste kruiden eruit haalt, nu begin ik het te snappen de composthoop als motor van je tuin.

Het boek ‘Met mest en vork’ van Alma Huisken heb ik erop nageslagen, heel gedetailleerd beschrijft ze hoe je een composthoop maakt. Zij maakt Spekkoek, ik maak Lasagne. Met de materialen die ik heb. Belangrijk zoveel mogelijk laagjes in variatie. Elk laagje helpt straks het andere laagje om te composteren. Een ideale composthoop zou zijn 1 bij 1 meter. De mijne is 90 bij 90, dat kwam zo uit met de planken.

Te beginnen met een laagje takjes. Oeps, ik heb alle takjes al gebruik begin dit jaar. Ik sprokkel mijn tuin rond, dan bedenk ik dat er aan het beging van het tuincomplex een grote berg met takjes ligt. Dat is ook zo bijzonder, sinds ik beter de bedoeling van een composthoop snap, komen de laagjes vitamine en mineralen aanwaaien. Zo zie ik een medetuinder grasmaaien en ik vraag het gras, zo zijn er kilo’s koffiedik op het werk van mijn partner waar ze niets mee doen, mijn schoonzus past op kippen en heeft konijnen, de mest is geweldig voor de composthoop (het is beter om mest te verwerken via de composthoop dan direct op je grond)! Zo liggen er kartonnen dozen voor het oprapen. Kalk voor biologischelandbouw is te koop in het winkeltje van de vereniging. Beter zou zijn gemalen schelpen, maar die zijn er niet voorhanden, ik wil nú beginnen.

Karton er losjes overheen leggen

Tijdens het aanbrengen van die lagen begin ik er plezier in te krijgen, het verzinnen welk laagje nu weer aan de buurt is. De gelaagdheid die ontstaat. Het ziet er al heerlijk uit! Dan een gietertje water, want de compost moet ook broeierig zijn om te kunnen composteren. Het gaat heel heet worden in de composthoop. Dan weer een laagje karton. Dan weer een laagje onkruid (10 cm), bepoederen met kalk. Dan mijn ‘hoop-nog niet-weten-wat-ik-ermee-moet’ onderhanden nemen. Scheiden wat ik er wel op wil en wat niet. Planten met zaden kun je er beter niet opdoen, tenzij je ze overal in je tuin wil laten terug komen. Zo blijft er een klein beetje over. Tevreden dek ik af met een laag stro. De ligging van de composthoop is niet heel best, in de zon. Het was de bedoeling dat er een vijgenboom voor ging staan, toen stonden er ineens frambozen die niet heel hoog worden. Wanneer de composthoop klaar is, dat wil zeggen zoveel erin past, ook in hoogte, wil ik er graag een courgette of pompoen op laten groeien. Dit houdt de zon tegen en is heerlijk voor de courgette- of pompoenplant. Staat ook wel gezellig. Misschien wat onhandig voor het omdraaien.

Wanneer je een bezemsteel midden in je composthoop plaatst kun je het warmteproces meevoelen. Wanneer het afkoelt is het tijd om de composthoop om te draaien. Na zo 2 á 3 maanden zou er compost zijn. Mijn composthoop is nu voor de helft gevuld. Op zoek naar materialen die erop kunnen, ook buiten mijn tuin. De regel is eigenlijk wat je afvoer, voer je ook weer aan. Door groente uit je tuin te halen verarm je de grond. Ook wanneer je onkruiden weghaalt. Deze laatste kun je altijd weer gebruiken op je composthoop. Maar de groente en het fruit eet je op, dus er ontstaan altijd te korten als je niet aanvult.

Mijn composthoop staat en ik snap ‘m. De Lasange in de oven. Wat een heerlijke dag!!

Tip: boek ‘Met mest en vork’ van Alma Huisken. Helder beschreven hoe een composthoop te maken. Een moestuindagboek en recepten staan hierin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.