Een bosje bloemen

Een bosje bloemen

Gefeliciteerd lieve zus!

(Onbekende paarse bloem in het filmpje is inmiddels bekend: de Jacobsladder!)

De moestuin is in al zijn diversiteit een fantastische pluktuin. Sommige bloemen gezaaid, veelal aangewaaid en vele steeds terugkerend. Soms heb ik ze gezaaid en zie ik ze het hele jaar niet en dan ineens komen ze in het volgende jaar boven.

Wat veel mensen niet van mij weten is dat ik al een aantal jaar geen bloemen meer koop in een bloemenwinkel of tuincentrum. Het gegeven dat ze veelal bespoten zijn heeft me deze keuze laten maken. We hebben het vaak over ‘Red de bij’ en zaai of plant bloemen. Maar we kopen vaak nog wel bespoten planten en bloemen. De sierteeltsector gebruikt nog veel bestrijdingsmiddelen. Ze zijn er mee bezig, maar het is nog steeds niet gifvrij en zolang wij kopen….. gelukkig is er ook een andere beweging en zie je ook steeds meer biologische gifvrije planten in de tuincentra, meestal gaat het dan om kruiden en groente.

Mijn dochter is gek op bloemen en zodra we langs een winkel lopen waar ze bloemen verkopen wil ze altijd een bosje bloemen kopen. Ze zien er ook zo prachtig uit, wie smelt er nou niet met een bos vol prachtige kleurige bloemen?! Een keer in het jaar smelt ik ook, dan zeg ik tegen mezelf, ‘het is toch niet zo erg, het kan toch niet waar zijn dat we zoveel moois bespuiten met gif?’ Maar meestal zwicht ik niet en hou ik eraan vast, ik koop ze niet! Dochter teleurgesteld. Dan na de zoveelste keer vragen, besluit ik haar te vertellen waarom ik ze niet wil kopen, al had ik haar dat nog willen besparen. Ik vertel dat ik vermoed dat de bloemen uit de winkels niet zo goed zijn voor de bijen, ze zijn zo mooi gemaakt voor mensen door er iets op te spuiten waar bijen en andere beestjes dood aan kunnen gaan. Wanneer we voor haar elfentuintje een mand gaan kopen in een tuincentrum en ze alle bloemen ziet, zegt ze ‘Wauw wat mooi! Zullen we ze kopen’, waarop ze me aankijkt, even diep nadenkt en dan hardop zegt, ‘O nee, deze zijn niet zo goed voor de bijen he’. En ze loopt door. Trots maar ook even een pijn momentje.
Het krijgen van bloemen is dan ook zo iets, de intenties zijn zó lief, hoe super leuk mooi lief om een bos bloemen te krijgen! Ik moet dan wel altijd slikken, hoe zeg je dat je dan liever geen bosje bloemen krijgt?

Lupine, zelf komen aanwaaien. Groenbemester en bijenplant

Bloemen pluk ik uit mijn tuin of in het wild. In het voorjaar zijn volop Fluitenkruid, Koolzaad, Zuring, Boterbloemen, grassen en andere bloemen in het wild te plukken. Daar kun je prachtige bossen mee maken. Zijn deze beide niet voor handen, dan heb ik het geluk dat mijn overbuurvrouw ‘plukgelukbloemen’ verkoopt, dit zijn ook onbespoten bloemen. En wanneer er echt even niets is, zoals in de winter, dan maak ik bloemen van krantenpapier. Er zijn mogelijkheden genoeg om de boel op te fleuren om iemand b(l)ij te maken!!

Let op met bloem plukken in het wild: bij overvloed kun je best wat plukken, wanneer er niet zoveel staat: laat altijd wat staan, voor de bijen en zodat we er volgend jaar ook weer van kunnen genieten.

Rondom Gouda zijn dit fijne adressen om onbespoten bloemen, kruiden en vaste planten te kopen. (Zoek je iets bij jou in de buurt, google eens of vraag er anderen over, je zult verrast zijn van de mooie initiatieven bij jou in de buurt, of wissel uit met planten/bloemen die al in je eigen tuin staan, vaak ook in overvloed!):

http://www.plukgelukbloemen.nl/
http://www.schoutenskruiden.nl/

(Weet je er nog meer? Ik vul de lijst graag aan!)

4 gedachten over “Een bosje bloemen

  1. Leuk stuk, Nadia! En leuk hoe je je dochter zo erbij betrekt! Ook al kan het niet anders, maar mooi hoe ze erin wordt meegenomen…nu al

  2. Heel herkenbaar de tweestrijd en het moeite hebben met het in ontvangst nemen. Gelukkig hebben we de plukgelukbloemen in de Natuurwinkel én straks hopelijk een tuin vol biobloemen. Had vandaag ineens 5(!) dode hommels in de tuin. Snap er echt niks van.

    1. Ja Minke, jullie tuin gaat al vormen krijgen, zo leuk een eigen pluktuin 🙂 Wat de hommels betreft, viel mij ook al op, onder bomen zoveel dode hommels. T verzameld ze, ziet ze overal en worden ze ook mee naar huis genomen (..) Even opgezocht. Het is toch een elk jaar terugkerend verschijnsel, einde van de cyclus van de hommel en daarbij komen ze op geuren af en dan zijn de bloemen ineens uitgebloeid, ook einde cyclus bloemen, is er niet genoeg nectar. Ziet er zo tragisch uit, maar als het goed is zijn de koninginnen alweer paraat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.