De Bokashi tover-emmer

De Bokashi tover-emmer

Sinds ik de composthoop snap loop ik anders door mijn moestuin heen. Ik haal niet meer ongewenste kruiden weg, ik ben op zoek naar ingredienten voor de composthoop. Wat smaakt er lekker op? Laten dit nou net de kruiden zijn die er wat onhandig staan. Minders stress over het groeien van onkruid, een vreugdesprongetje dat ik de composthoop weer kan laten groeien!! Een wereld van verschil, zo grappig. Ook ben ik op zoek naar materialen buiten de tuin, waar haal ik aanvullende meststoffen vandaan?

Nog nooit van gehoord tot ik een stinkend goedje in handen kreeg van mijn medemoestuinierster. Uit de Bokashi, een heerlijke mestsiroop voor de planten. Heel simpel, het verwerkt je keukenafval. Je kunt er van alles ingooien, omdat het een dicht systeem is ook dingen die je op de open composthoop niet kwijt kunt. Opgezocht en op mijn verjaardagslijstje gezet. Weer vergeten en toen ineens kreeg ik het voor mijn verjaardag! Half mei dit jaar is deze in gebruik gegaan en kan dusver alleen maar zeggen dat het heel fijn is om het keukenafval erin kwijt te raken. Én te weten dat het extra voer is voor de bodem en planten op de moestuin. Eerder ging het keukenafval in de groene kliko, nu verwerk ik het in mijn tuin. En daarbij stinkt het ook niet en is het leuk om het eten er meteen in te doen. De emmers zijn niet heel groot en kunnen bij ons in de keuken staan. Veel minder fruitvliegjes dit jaar in de keuken en rondom de kliko, ze ruiken het wel maar kunnen niets vinden 🙂

Hoe werkt het? Je strooit steeds een laagje keukenafval in de emmer, waarop je wat zemelen ‘effectieve-micro-organismen’ strooit. Dan weer een laagje keukenafval enzovoorts.
De zemelen voorkomt afbraak en rotting, waarmee ook vervelende geurtjes. Je start zo een fermentatieproces. Wanneer de emmer vol is, kun je met de tweede beginnen. Om de twee drie dagen tap je vocht af die lekker en voedzaam zijn voor je planten in de (moes)tuin of huiskamer. Een volle emmer moet dan 10 tot 14 dagen rusten. Het proces is dan klaar, vocht afgetapt, het restafval kun je begraven in je tuin of op de composthoop doen.
Het sap kun je niet heel lang bewaren begrijp ik nĂĄ het maken van het filmpje, hoe lang kan ik niet terugvinden. Gekoeld wel langer. Na aftappen zo snel mogelijk gebruiken dus!

Uit de gebruiksaanwijzing:
“Bokashi, een hoogwaardige bodemverbeteraar.
Fermentatieproces is een natuurlijk proces van omzetting van organisch materiaal door organismen. Fermentatie behoudt in tegenstelling tot rotting vitaminen en mineralen vast. Ook komen er antioxidanten, natuurlijke antibiotica en groeihormonen vrij. Eventuele aanwezige pesticides of andere schadelijke stoffen worden omgezet in onschadelijk materiaal. Energie en koolstof worden behouden en weer terug gebracht naar de bodem. Het dient als voeding voor het bodemleven en de plant”

Een wonderlijk proces, een tover-emmer!!

Composthoop in process

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.