Het jaar van de aardbei!!

Het jaar van de aardbei!!

De hoeveelheid bloemen gaven al aan hoeveel aardbeien er aan zouden kunnen komen. Dan toch maar afwachten of deze belofte uitkomt. Eerst een paar rode, maar nog weinig zonnekracht en dan ineens een hele bak vol en twee dagen erna nog een bak en dan nog een bak en dan nog een en…. Nog nooit zoveel aardbeien gehad!! Deze weken eten wij aardbeien, tijdens het ontbijt, de lunch, als dessert, als tussendoortjes en in ons drinken.

Op andere tuinen is dit ook aan de hand, overal duiken de aardbeien op. Aardbeien lusten best wat extra’s. Dit jaar geef ik ze voor het eerst kali, dat zijn de witte resten uit je open haard. Zodra er zich vruchten gaan vormen kun je dat strooien. Kali bevorderd de vruchtvorming, geeft stevigheid aan de plant en vrucht, geeft weerstand tegen schimmelziekten, bevorderd smaak en houdbaarheid.
Daarnaast geef ik ze brandnetel-, heermoes- of bokashi- mestsiroop. Even zien hoe dat uitpakt deze zomer.

Twee bedjes met aardbeien. Een tweede is er vorig jaar bij gekomen. Het eerste oude bedje wilde ik eigenlijk opdoeken, maar de aardbeien deden het daar beter dan op de nieuwe. Oudere planten vervangen voor nieuwe uitlopers. Dit jaar doen ze het allebei goed, het tweede bedje komt nu pas op gang. Het lijken wel allemaal framboosaardbeien (smaken gewoon als aardbei, maar zien er frambozig uit). Een paar jaar terug had ik hier één van in mijn tuin gezet, maar die deed het niet zo goed. Nu is er toch iets gebeurd waardoor er heel veel framboosaardbeien zijn??

Spiegelvandeziel-momentje en wat heb ik deze keer anders gedaan dan anders?

AARDBEIEN WEETJES. Aardbeien bevatten veel vitamine C, B11 (foliumzuur, groei van het lichaam en aanmaak van rode en witte bloedcellen) en een bron van kalium (voor goede bloeddruk, regelen vochtbalans, geleiding van zenuwprikkels). Alleen kiwi bevat meer vitamine C.
Bizar ik lees dat er bijna geen aardbeien zijn met een milieukeurmerk. Dat betekend dat de meeste aardbeien bespoten zijn!? 90% van de aardbeien komen uit kassen of onder plastic tunnels dat veel energiekost. Aardbeien uit de winkels zijn alles behalve duurzaam. Aardbeien staan 5de op de lijst van meestgegeten fruit. 40 duizend ton aardbeien per jaar!
(bron: voedingcentrum.nl/gezondheidsnet.nl)

Ja en dan heb je veel aardbeien, hoe verwerk je deze als je naast het gewoon opsmikkelen nog over hebt?
Jam vind ik eigenlijk gedoe om te conserveren, verlies van de aardbei vind ik dan. Er zijn wel recepten zonder suiker, maar dan is het ook maar een week houdbaar, prak ik het liever direct op mijn boterham.

Populaire eigen recepten:
Toetje: aardbeien, slagroom en stroopwafel
IJsjes: daar zijn we nog mee aan het experimenteren geprakte aardbeien met yoghurt of….
Smoothie: sinaasappelsap, aardbeien en yoghurt

Leuke en lekkere site: https://www.buitenlevengevoel.nl/recepten-met-aardbeien/
Uitgeprobeerd en lekker gevonden: https://chickslovefood.com/recept/healthy-haverrepen-met-aardbei/
Deze staan op het programma: https://chickslovefood.com/recept/sinner-sunday-aardbei-nutella-rolletjes/

Gezonde haverreep met aardbei
Oogst: aardbeien, rodebessen, kamille, lavendel, citroenmelisse, peulen, bosjebloemen, heerlijk ruikende lathyrus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.