Dieren in de tuin

Dieren in de tuin

Ik zie ik zie wat jij niet ziet…..(een specht! zie je m vliegen?)
Zoveel leven in de tuin, vogels, konijnen, fazanten, kikkers, mollen, muizen, insekten, vlinders, instekten, hommels, bijen, regenwormen, slakken….

Slakken. Slakken kunnen werkelijk een plaag zijn, je drijven tot wanhoop en uitersten. Zo kan alle plantjes ineens helemaal weg zijn. Ik heb wel eens gelezen dat meestal in het tweede jaar van een nieuwe tuin een slakkenplaag kan zijn. Natuurlijke vijanden moeten je tuin nog zien te vinden. Eerst was er niets dus was er ook niets te vinden. Eerst moet er eten zijn, iets wat aantrekkelijk is om in je tuin te willen komen. Eigenlijk net zoals het lieveheerstbeestje, deze komt pas wanneer er daadwerkelijk luizen zijn. Het helpt ook dat er bessen in de tuin staan die ze lekker vinden. Ze komen dan af op de bessen en snaaien ondertussen wat slakken weg. Een enorme slakkenplaag heb ik gehad, en idd in het tweede jaar. Slakkenkorrels wilde ik nooit gebruiken, er wordt beweerd dat het alleen schadelijk is voor de slak. Ik heb mijn twijfels hierover, het is niet logisch dat het alleen schadelijk is voor de slak. Er zit nog een heel voedselketen aan vast. En daarbij zijn het ook gewoon dieren, ookal ben ik het met hun menukeuze niet eens. Ze hebben nut. Van alles geprobeerd en in het heets van de strijd wilde ik het ook gaan geloven. Bijna was ik overstag, toen kwam mijn dochter met een huisjesslak op haar hand. Prachtig zo op haar hand, alles bestuderend, heel aaibaar. Hoe kan ik nou slakkenkorrels gebruiken? Wil ik dat haar meegeven dat het ok is? Er moest een andere manier zijn om slakken te slim af te zijn. En in ons geval naaktslakken. huisjesslakken zijn er wel, maar niet zoveel en lijken niet zoveel schade aan te richten.
Het nut van slakken zijn dat ze bladeren opruimen, ze helpen bij composteren. Ze eten de zwakkere en bladeren op die aan het vergaan zijn. Sla is eigenlijk een blaadje met een slappe structuur, dus erg aantrekkelijk.
Zo doe ik het, en dat werkt dusver best goed:
*Koperband om een potje zonder bodem, dit doe ik om de planten heen die net geplant zijn. Als de planten steviger geworteld zijn, geaard zijn, kunnen ze zich richten op de bladeren en kunnen ze slakken beter hebben of zijn ze minder aantrekkelijk voor de slakken.
*In de avondschemer of bij regen komen ze vaak tevoorschijn en kun je ze ‘wegplukken’.
*Aantrekkenlijk maken voor natuurlijke vijanden. houten hagen/schuilplekjes, aanvliegplekken als een boom/ bessenstruik/waterbakjes
*Lokplanten neerzetten. bijv. verschillende kroppen sla, een soort vinden ze dan het lekkerst, de andere kun je dan zelf opeten. Bij mij zitten ze vaak in en tussen de bieslook, hier kan ik ze dan ook makkelijk wegplukken.

Huisjesslak

Oorwormen. Hoe komt hij aan zijn naam? Vroeger werd gedacht dat gemalen oorworm samen met urine van een haas het middel tegen doofheid was. De naam doet je fantaseren dat oorwormen graag in oren kruipen, ze zitten graag in spleten en holletjes, kruipen vaak ineens zomaar ergens uit. Maar allemaal broodje aap. Ze zitten vaak in vochtige plekken en tussen spleten of dingen omdat ze gevoeling zijn voor uitdroging.
Het zijn kruipende dieren. Ze hebben in aanleg vleugels, maar gebruiken deze nauwelijk. De tangachtige staart die omhoog wordt gehouden bij bedreiging, is voornamelijk de functie om je bang te maken. Ze doen niks, prikken niet, misschien een knijpje.
In de schemering en s’nachts komen ze tevoorschijn om te zoeken naar eten. Het zijn alleseters, ze leven van dood en levend planten of dierlijk materiaal. Dode en levende instekten, eieren en larven, bladluizen (kunnen ook al je bladluizen opruimen), maar ook jonge blaadjes, bloemen en vruchten. Net als de slakken opruimers van de natuur en zeer nuttig. Wanneer het ene voedsel op is kunnen ze makkelijk schakelen naar ander eten. Ze zijn zelf ook weer een makkelijk hapje voor vele andere dieren als bijv. vogels, kikkers en spinnen.
Bijzonder vind ik altijd de broedzorg van deze diertjes, wat nauwelijks voorkomt onder insekten. De vrouwtjes zorgen echt voor hun eieren en als ze uitgekomen zijn blijven ze nog even bij hun moeder voor bescherming. Ze likt de eieren en nimfen schoon van schimmels en houdt ze zo vochtig. Ze haalt eten voor hen, jonge bladscheuten, en wanneer ze te ver van het nest bevinden worden ze weer terugbracht.

Zoeken naar dieren in de tuin, van oorwurm tot chocoladeknut tot dochterlief er met de camera ervandoor gaat. Het filmpje is zo in maart gefilmd.

Konijnen en hazen. Wanneer de mensen van hun tuin gaan, danzen de hazen in de tuinen. Wanneer het stil wordt op de tuin gebeurd er vaak iets magisch. De tuin komt tot leven, dieren die zich anders niet laten zien, komen nu tevoorschijn. Zo ook de konijnen en hazen. Zo had ik juist jonge planten beschermd met koperband tegen de slakken, zo zat er aan hetzelfde blad een enorme haas te knabbelen. Tja daar helpt geen koperband tegen.

Vogels. Elke avond komt er een specht met veel kabaal onze tuinen langs. Imposant hoe hij daar zit en alles langs gaat. Laatst hoorde ik van een mede moestuinierder dat alle buisjes van zijn insektenhotel eruit waren gepeutert. Wie zou dat gedaan hebben? Hij plukt graag insekten weg, ook de schadelijke, zo welkom op mijn tuin!
Dan hebben we een vaste bewoner, een winterkoninkje, te herkennen aan zijn staart dat elegant omhoog staat. Hij trippelt overal doorheen. Ik zie hem vaak zomaar uit het niets vershijnen. Hij eet vooral insekten, spinnen, duizendpoten en larven van een blad dicht bij de grond. Hij woont vast in de houten haag.
Het Roodborstje kijkt meestal nieuwsgierig naar wat ik aan het doen ben. Ze komt steeds wat dichterbij en wacht geduldig toch ik weer verder ga. Grote kans dat daar waar ik bezig ben geweest insekten en wormen naar boven zijn gekomen. Het roodborstje brengt een gezelligheid met zich mee. Ook zie ik merels en lijsters voorbij komen, vermoed de grootste slakkeneters samen met de kikkers en eenden die ik ook wel eens bespeur.

Muizen. Regelmatig hoor ik gepiep tussen de wilde grenzen van de tuin, soms als ik ga kijken heb ik geluk. Zie ik heel schattig een muisje scharrelen. Een keer was ik zo verrast en ontroert, muisjes die elkaar aan hun staarten vasthielden en zo moeder muis volgde. Geweldig!! Natuurlijk te laat met de camera, ik hoorde ze nog wel, maar niet meer te zien. Een youtube filmpje opgezocht van iemand anders, zo leuk om te zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.