Vallen en opstaan, Sint Janskruidolie

Vallen en opstaan, Sint Janskruidolie

Wanneer ik door de tuin loop valt me ineens de Sint Janskruid me op. Wat staat hij prachtig in bloei. Elk jaar weer. En nu lijkt het me te roepen.

Sint Janskruidolie. Bijzondere herinneringen. Het neemt me mee naar Portugal 1997 waar ik 3 maanden stage deed. Wild slapen in een hangmat onder de sterren. In mijn vrije weekend 3 uur lopen naar het bergdorpje Cerdeira en daarna weer terug. Hier woonde een kunstenaar met haar gezin. Veel bergdorpen waren leeggelopen en in verval geraakt. Dit kunstenaarsgezin woonde alleen in het dorp en wilde het dorp weer levend maken en redden van verval. We deden mee aan een project om bewoners die in de stad, Serra da Lousã aan de voet van de berg, woonden bewust te maken over het leven in de bergen. Hen de wonderen van de natuur te laten zien. Ik verzon daarnaast een eigen project voor mijn stage, dat rondom het bergdorpje omvatte. Daar wilde ik dan ook zijn. Ik mocht in een van de leegstaande huisjes die ze hadden opgeknapt. Ik herinner me het ritme van geen tijd hebben, dat weekend was ik alleen en tijdloos. De rust en de ruimte. Dat was heerlijk. Ik werd wakker wanneer ik wakker werd, ging eten wanneer ik trek kreeg en ging slapen wanneer ik moe was. Het ritme van de natuur was mijn ritme dat weekend, liep syncroon met de zon en zonsondergang.

Destijds gemaakt olv kunstenaar Kerstin Thomas en bewoonster van bergdorpje Cerdeira

Wat me diep raakte was toen we door een natuurorganisatie werden meegenomen naar een afgebrand gebied. Onthuts dat ze vertelde dat het was aangestoken om de oorspronkelijke begroeiing uit te roeien en er Eucalyptus bomen voor in de plaats te zetten. Dit zijn snelgroeiende bomen, dus veel productie. Een geld kwestie ten koste van zoveel diversiteit en dus ook een heel ecologisch systeem. Veel planten en dieren verdwijnen doordat ze hun natuurlijke leefomgeving kwijtraken.
Lopend over de zwarte verbrande aarde, nog voelend aan de grond dat de wortels onder de grond nog in brand stonden. Tranen die brandde en dan vol bewondering dat er op sommige plekken alweer nieuw groen omhoog kwam. Het as super vruchtbaar. Destructie versus Hoop, zo dicht naast elkaar.

Ik was in die tijd nog aan het onderzoeken wat ik wilde, aan het dubben of ik ging stoppen met de opleiding. Omdat ik mijn zinnen gezet had om stage te lopen in het buitenland zette ik door, ik wilde zó graag. We moesten een log-boek bijhouden om te kunnen verantwoorden wat we deden en hoe het met ons ging. Ik maakte vooral ’telefoon krabbels’, werd op het matje geroepen door mijn stagebegeleidster. Ik kreeg complimenten voor de prachtige krabbels, maar deze kon ze niet lezen dus of ik alsjeblieft woorden wilde gebruiken. Wat ik nog niet wist was dat dat mijn een van mijn volgende studies zou zijn, opleiding analytische tekentherapie.
Mijn 22ste verjaardag vierde ik daar, zoveel beleefd, zoveel meegemaakt en toen kreeg ik van mijn stagebegeleidster zelf gemaakte Sint Janskruidolie in een gerecycled flesje PiriPiri. Ik was ontroerd en meteen betoverd door de kleur en zijn zonnekracht.

SINT JANSKRUID SIGNATUUR EN EIGENSCHAPPEN Een beknopte samenvatting. Je kunt het kruid herkennen wanneer je de bloemblaadjes tussen je vingerswrijft, een rode kleur verschijnt. De bladeren hebben kleine gaatjes overal alsof het geperforeerd is. ‘Het is een sterke plant met een vriendelijk uiterlijk. Het is een echt zonnekruid, toppunt van bloei is rond de midzomer. Hoe meer zon, hoe meer bloemen. Bloeiwijze is rommelig, chaotisch, er zit geen ritme in. Elke dag nieuwe bloempjes terwijl de oude er nog aan zitten. Soms slaat hij zomaar een dag over om te rusten. De kleur rood verwijst naar werking op het bloed. Het warme geel verwijst naar de werking op de lever en spijsvertering. Het helpt bij stress en overspanning, bij je opgejaagd voelen, slapeloosheid, chaotisch en overprikkeld zijn. Het brengt rust en orde. Sint Janskruid past bij een chaotisch type mens, die op elke prikkel reageert’

Sint Janskruidolie, voor in je EHBO-doos:
* bij snij- en schaafwonden, werkt desinfecterend en verzachtend
* huiduitslag, verbeterd de huid.
* om splinters eruit te halen wanneer dat zelf niet lukt.
* spierpijn
* tegen zonnebrand (erná opsmeren)
* lichte brandwonden
* massage olie bij winder handen en voeten, brengt warmte in. Stimulerend en doorstroom bevorderend.
* kneuzingen
* geeft verlichting bij gordelroos en reumatische klachten
* sportblessures
* Bij hoofdpijn, stress en slapeloosheid werkt het kalmerend en versterkend.

Let op! De olie bevat hypericine dat de huid lichtgevoelig maakt, dus nooit de olie gebruiken wanneer je de zon in gaat, erna is verzachtend en helend. Het kan ook de werking van allopatische medicijnen verstoren alsook de anticonceptiepil.

(Bron: Kruiden signatuur en eigenschappen van Yvonne Maessen)

Het maken van de olie. Je plukt de bloemen op een zonnige dag vroeg in de ochtend, vóór het heetst van de dag. De bloemen doe je in een potje met biologische olijfolie of zonnebloemolie, zorg ervoor dat ze helemaal onder staan. Zet de pot in de zon. Komende dagen kun je er nog bloemen toevoegen om de olie nog krachtiger te laten worden. Elke dag even roeren of omschudden. Na een paar weken kleurt deze prachtig rood door de zon en zijn warmte. Wanneer de olie dieprood is kun je deze zeven en in een bijvoorkeur donker flesje doen. En klaar is deze prachtige olie!

2 gedachten over “Vallen en opstaan, Sint Janskruidolie

  1. Erg leuk om je op deze manier bezig te zien. Je blijft een bezig bijtje en mij verwonderen.
    Als je weg gaat fijne vakantie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.