Appelmoes, tomatenpesto en haarlotion

Appelmoes, tomatenpesto en haarlotion

Even voor de vakantie sprak een mede moestuinier mij aan. ‘Goh, je hoeft niet ver te zoeken he?’ ‘Huh?’, wat bedoel je?’ ‘Nou onkruid, je hoeft niet ver te zoeken naar onkruid, hahaha’ ‘Hoezo?’ vraag ik nog heel serieus, ‘het is maar hoe het bekijkt of je het kruid wel of niet wilt he.’ ‘Hmm oja’. Ik ga er nog verder op in, krijg er ook wel plezier in, ‘Jahaa het lijkt alsof ik maar wat doe he, maar ik heb een plan hoor!’ Triomfantelijk vertel ik een stukje van mijn ‘plan’. Dat ‘plan’ is zo na mijn vakantie ver te zoeken, ik weet niet waar te beginnen, wat was het ‘plan’? Alles is zo vol gegroeid, pas na de schoolvakantie kan ik er weer vol in gaan. Ik probeer me te focussen op wat nu belangrijk is. Gelukkig regent het regelmatig. De oogst! Er is zoveel te oogsten weer. Tomaten, courgettes, komkommers, appels. Appels, deze week appels!!

Dit jaar wel een mand vol appels, vorig jaar 3 appels. Twee verschillende soorten, ik weet niet meer welke. Ze zijn beide zurig fris. Vogels pikken er al in en ze zijn makkelijk te plukken. Voor het eerst meer dan twintig appels!! Allemaal tegelijk plukken we ze. Appelmoes en appeltaart.

Appelmoes maken

Appelmoes recept, simpel: appels in stukjes met kaneel naar smaak en dan koken. Omdat de appels best nog zuur smaken, na even gekookt te hebben, doe ik er een schepje suiker bij. Hoe lang gekookt weet ik niet meer, ik heb met mijn zus gebeld en vooral gekeken naar de appelmoes. zo rond de 15 minuten. Ook afhankelijk of je het met stukjes wilt of smeuïg. Onze appelmoes werd smeuïg.
Vooraf heb ik lege potjes verzameld en 10 min gekookt om de potjes echt goed schoon te krijgen. Hoe lang je de potjes appelmoes kan bewaren hangt af van hoe hygienisch je hebt gewerkt, dan best een jaar.
Verrast door de grote hoeveelheid stukjes appels, grootste pan zat vol en dan maar 3 potjes appelmoes? Maar wel de allerlekkerste appelmoes ooit!!

Met zoete appelen is dat overigens ook lekker, heel even koken en alleen wat kaneel erbij en klaar. Heelijk om meteen op te eten!

De appeltaart was wat minder succesvol, ondanks de appelen en de hoeveelheid liefde, werden de appels niet gaar en bleven een beetje hard en zurig. We hebben blijkbaar vooral appelmoes appelen of toch te vroeg geoogst? Wel lekker om zo te snaaien.

De tomaten gaan nog steeds goed, een tweede bakje is geoogst. Rode, gele en oranje tomaten. Leuk verschillende soorten. Veel eten we zo. Ik maak er ook pesto van. Tomaten, parmazaanse kaas, knoflook, bacilicum, pijnboompitten en olijfolie. Verhoudingen naar smaak. Lekker om te dippen.

Bizar veel Oostindische kers, het groeit overal, ook waar ik het niet heb gezaaid? Wat ga ik hier mee doen, naast dat je het kan eten en het heel gezellig is voor in salades? Ik zag op fb bij Harmony Center een simpel recept voorbij komen met alle ingredienten die in mijn tuin voor het pakken liggen: Oostindische kers, Brandnetels en Rozemarijn. Het recept is simpel: Je kookt water en als het gekookt heeft zet je het uit en laat je alles 20 minuten trekken, daarna zeven. Een thee-lotion eigenlijk. Ik weet niet of ik er meer haar van krijg, mijn haar vond het heerlijk, ik ook! Dankjewel Harmony Center!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.