Meneer en mevrouw pimpelmees

Meneer en mevrouw pimpelmees

Meneer en mevrouw pimpelmees zijn officieel ingetrokken in het huisje naast ons huisje! Momenteel zijn druk ze bezig hun nodige meubulair in te richten en zo valt er wel eens iets uit het raam of is het de deur? Zachte bekleding van mos en takjes om precies te zijn. Om ze even de ruimte te geven en ik ook mijn verantwoordelijkheid neem ivm het C-virus neem ik voortaan het achterpad en begluur ik ze vanaf een afstandje, wachtend tot we weer mogen socialiseren.
Yehh, het is gelukt, we zijn in verwachting van een nestje!!!
(Foto’s zijn van een nestje bij ons huis paar jaar geleden)

Meneer en mevrouw eend zijn ook al gesignaleerd, er is een extra aantrekkelijke rommelhoek gemaakt zodat ze niet als vorig jaar op een heel onhandige plek gaan zitten. Let’s see.

Een slakkenkerkhof is gevonden achter ons huisje. Meerdere kapotte en lege slakkenhuizen lagen bij elkaar, naast een steen. Vemoeden is dat ze daar zijn kapotgeslagen en leeggegeten door een Lijster of Merel. Onze bontgenoten tegen slakken.
Luizen en slakken zijn voor komend jaar getackeld.

Beetje zorgen maak ik me om de grote hoeveelheden gaten overal. Ik zie regelmatig een muisje wegschieten in zo’n gat. Het karavaantje wat ik heb gezien afgelopen zomer zou typisch van een spitsmuis zijn, deze zijn geweldig in het eten van slakken en ander ongedierte. Maar zijn die gaten ook van spitsmuizen? Lijkt meer van veldmuizen te zijn, deze eten wel graag zaden, vruchten en wortels. Fantastisch in het omwoelen van de grond, maar als er veel van zijn ben ik bang dat de oogst niet eerlijk verdeeld zal worden of de plantjes krijgen geen kansen om omhoog te komen. Bij mijn overburen is omhoogkomend zaaigoed meteen opgegeten.

(Foto: Spitsmuisje die ik een paar jaar geleden vond verdwaasd in een fietstunnel, ingesloten op een asfaltweg.)

Door de zachte winter hebben meer dieren en insekten het overleefd. Helpende dieren, maar ook dieren en insekten waar je liever wat minder van hebt in de tuin, de hoeveelheid zal dan uitbalans zijn. Vermoed komend jaar meer knaagdier ‘overlast’. Zo zijn er ook ratten gesignaleerd, die hebben afgelopen jaar bij de buren courgettes en pompoenen opgegeten. Ze zijn heel even bij mij in de tuin geweest, twee courgettes waren beetje aangeknaagd door iets groters, een rat begreep ik dus later. En vergeet de konijnen en hazen niet, vorig jaar waren het er al best wat, zij struinen over alle moestuinen. Hier zijn weinig natuurlijke vijanden voor behalve dat we het onaantrekkelijk kunnen maken door gewassen af te schermen.
Een teveel aan woelmuizen, daar kunnen de roofvogels wat aan doen, er is altijd een stel roofvogels dat zich wat verderop in een bomenpartij nestelt. Hopen dat ze meedoen, ik heb ze nog niet eerder in een moestuin gezien, meestal vliegen ze over. We gaan het zien en ik ga mijn best doen om iets knagends en vliegends in beeld te krijgen. Stiekem heb ik ook wel een zwak voor kleine muisjes.

Dit allemaal aan het licht op een zonnige dag terwijl ik een bed van aarbeien ophoog. Ophoog met krui-aarde en prachtige zwarte home-made compost. Compost waar ik erg blij van word, waarvan ik zeker weet dat het een geweldige voedingswaarde heeft omdat ik daar vorig jaar veel tijd en energie in heb gestokken. Een heerlijke compost lasagne, met veel zorgvuldigheid bereid. Daar ga ik dit jaar weer voor!!

Lente!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.