Moestuin, de maan en de sterren

Moestuin, de maan en de sterren

Afgelopen jaar was steeds zoveel te doen, te zaaien, te snoeien, te oogsten. Ik heb me vaak afgevraagd of het een goed zaai of oogstmoment was. Ik weet dat er zaaikalenders bestaan en ik heb daar ook wel eens op gekeken. Soms heb ik het op de kalender gezet en soms heb ik waargenomen als mijn beweging anders was. Zoals het plukken van de aardbeien, als ik wachtte tot het een goede oogstdag was, dan waren de aardbeien overrijp. Ik heb er jam van gemaakt en die smaakte heerlijk en was al op voordat het kon bederven. Wat maakt dat het een goede oogstdag is? Hoe werkt deze biodynamische manier?

De biodynamische manier samen werkt met de gehele natuur, dus ook de kosmos, hierbij is de stand van de maan belangrijk voor het zaaien, planten en oogsten.
Als ik erover nadenk is het wel logisch dat de maan invloed heeft op de planten en dus op het moestuinieren. De energie van de maan trekt aan de zee, laat het op en neer bewegen, eb en vloed. Een bekent en bewezen verschijnsel. De energie van de maan trekt aan water, bij volle maan is die energie het sterkst. Wij bestaan voor het grootste deel uit water, het trekt ook aan ons. De een neemt dat meer waar dan de ander. Ik ken periodes dat ik dat meer waarneem, met name wanneer ik zelf niet zo in mijn energie zit of op een bepaald punt in mijn eigen cyclus. Wanneer het volle maan is kan ik meer dualiteit binnen mezelf ervaren. De energie van buiten trekt, maar mijn systeem wil niet, trekt dan andere kant op. Kans op migraine is bij mij dan aanwezig. Een plant bestaat ook voor een groot gedeelte uit water, dus logisch dat die er ook op reageert.

Ik zoek op. Biodynamisch tuinieren is het samenwerken van de natuur inclusief de kosmos, holistische benadering. Het volgen van het ritme van de natuur. De stand van de hemellichamen zijn hier belangrijke in. Dat wisten we al. Interessant:

* Wanneer de maan steeds voller wordt, wassende maan, het maanlicht neemt toe, dan is het gunstig voor bovengrondse gewassen. Logisch de maan trekt ze naar boven. Zaaien van bovengrondse groente bij wassende maandag is dan gunstig, wordt er alvast aan de blaadjes omhoog getrokken.

* Wanneer het maanlicht afneemt, dan is het gunstig voor ondergrondse gewassen, klinkt ook logisch dan trekt de maan niet en kan ondergrond zich met ondergronds bezig houden zonder aantrekkingskracht naar boven toe. Wortelvorming wat nodig is bij het (ver)planten, worden gunstig beïnvloed bij een afnemende maan, dan gaat de energie meer de grond in en helpt het de plant met aarden. Ook het zaaien van wortelgewassen is gunstiger bij afnemende maan.

* Zaaien en planten op nieuwe maan geeft groeiremmingen en is een ongunstige dag om in de tuin te werken. Geen maanenergie, alles ligt stil zo stel ik mij voor, net zoals in de winter.

*Snoeien met wassende maan is niet handig, dan kan de plant dood bloeden.

Dan heb je ook nog een wassende maan en een dalende maan, in loop van de seizoenen krijgt de maan ook weer een andere positie ten op zichte van de aarde. Een samenspel van filosofie, antroposofie en astrologie bergijp ik. Hier is een zaaikalender op gemaakt.

Het lijkt me leuk om hiermee te experimenteren, me hier bewuster van te zijn in wat ik op de tuin doe. Zaaien op niet zaaidag en zaaien op zaaidag. Me bewust te zijn van mijn eigen beweging om te doen en dan even naar de maandstand en kalender te kijken. 28 maart is er in Zeist een cursus Biodynamisch moestuinieren door Alma Huiskens. Opgave via Antroposana. Ik ga, ben benieuwd!

Spelen met de maan. 2013

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.