Gezonde weerstand

Gezonde weerstand

De zomervakantie is dit jaar weer voorbij. Ik hoop dat iedereen een fijne tijd heeft gehad. Ik ben flink aan de kunst. En nu school weer is begonnen is er weer meer tijd voor ook mijn moestuin. Die inmiddels overwoekerd is en hier en daar bijgewerkt wil worden. Na twee weken niet op de tuin geweest te zijn wachtte daar wat naars. Het was raar weer, de lucht was aan de horizon donker bewolkt en boven mijn hoofd helder blauw. Een harde wind en windstoten vlogen me om de oren, onheilspellend. Én er was echt iets anders. Ik wist niet wat, misschien door het rare weer, misschien omdat ik er echt niet bij kon met mijn hoofd. Ik vroeg het een medetuinierder. De bomen aan de overkant waren allemaal weggehaald!? Prachtige hoge bomen. Een roofvogelstel had zich hier genesteld, elk jaar vlogen ze boven onze tuinen, een vertrouwd gezicht en geluid dat dikwijls prachtige taferelen gaf. Spechten die hier af en aan kwamen rondstruinen. Andere vogels, vleermuizen…. Voor een weiland met koeien!? Vanuit de lucht gezien was dit het enige bos(je) in de omtrek, verder alleen maar weilanden. Nog een kaal weiland erbij. Weg prachtige bomen, weg diversiteit. Is hier enige weerstand bij geweest, heeft iemand dit tegen kunnen houden? Nee dus, ze hebben het stilletjes gedaan. Wanneer ik nu weer voor de tweede keer op de moestuin ben voel ik me opnieuw ontzet. Deze keer loop ik ernaar toe om het slagveld te zien, heel verdrietig dit. De ruimte voelt ook raar, leeg. De bomen deden ook mee op de moestuin, naast het herbergen van vogels en andere dieren, gaf het ook beschutting aan de moestuinen en waren de bomen aanwezig. Ze hoorden erbij, werkte samen.

Links een screenshot uit het filmpje, ‘regen’. Hier zie je die prachtige bomen erbovenuit steken. Rechts het slagveld.

Weerstand, navragen of dit legaal is gebeurd en of dit is wat we willen, mag hier zomaar vergunningen voor zijn? Mag je zomaar bomen omkappen, zijn dit geen beschermde dieren? Moeten we dit niet beschermen?
En dan onze persoonlijke weerstand. De herfst voelt al aanwezig in de lucht, kauwig en vochtig. Er kwam een recept van Harmony Center voorbij met een verkoudheidstinctuur. De eenvoud van het recept en alle kruiden op één na heb ik in huis. Zeker in deze tijd willen we niet verkouden worden. Je kunt maar beter voorbereid zijn! Dus alle plannen voor de ochtend laten gaan en als een speer naar de tuin om de kruiden te plukken, nu ze nog te plukken zijn. Inmiddels staat de tinctuur in de vensterbank te rijpen. En natuurlijk gezond eten en bewegen. Gezonde weerstand.

Het gehele recept, alsook de werking van de kruiden, kun je terug lezen in de link hierboven. Ik heb de kruiden, Salie, Citroen Melisse, Zonnehoed, Smalle Weegbree en Hondsdraf gebruikt. Zonnehoed of Echinacea staat helaas niet in mijn tuin (wens voor volgend jaar), deze heb ik bij een kruidenwinkel gehaald. Hondsdraf staat niet in het recept, maar wilde ik er wel graag in hebben, intuïtief.
Tincturen maken is een soort liefdevol thee trekken in Vodka, zo simpel eigenlijk. Daarna kun je het best lang bewaren en wanneer er klachten zijn druppels innemen, in dit geval 2x per dag 1 theelepel.

Boomspinazie hoger dan de appelboom. Oostindische kers heeft de composthoop overgenomen. Met nog de prachtige bomen aan de horizon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.