Hatsaflats

Hatsaflats

Verf hatsaflatsen

Om eens thuis te proberen. Het maken van een echte Hatsaflats! Heerlijk om te doen voor groot en klein. En best eenvoudig, doen, loslaten en fantaseren. Zien wat er gebeurd. Een heerlijk proces om samen te doen. Te beginnen met een groot leeg doek of plank kan natuurlijk ook. Een project van meerdere dagen en lagen. En in de tussentijds in een hatsaflats een huis kopen met muren waar we dit prachtige schilderij op kunnen hangen! Ja we gaan dus verhuizen, een mooi huis kwam op ons pad met een hoop ‘beweegruimte’ voor iedereen. Het kan dus zo maar zijn dat er komende tijd wat minder blogs gemaakt kunnen worden. Dit schilderij is alvast gemaakt met daarin een prachtig maakproces om naar terug te kijken.

Het begin hebben we helaas niet opgenomen. Ik zal het beschrijven.

Dag 1. Begin met een groot leeg doek. Spuit er lekker dikke klodders gesso op. Smeer het uit met oude pasjes, paletmes of wat anders. En vergeet er niet mee te spelen, kloddertje hier, hoopje daar. Als een zandbak waarin je zandtaartjes bakt en tunnels graaft. Je kunt er best even mee doen tot je denkt van ‘nu is het klaar’ en laat je het een paar dagen drogen.
Gesso is een soort grondverf voor je doek en je kunt er wat reliëf mee maken zodat er meer diepte en leven komt in je uiteindelijke schilderij.

Dag 2. Kies twee kleuren en breng deze aan door er ook weer mee te spelen. Met kwasten, paletmes, pasjes, draad, watjes, propjes, sponsjes. Verzin het maar. Ook weer tot een klaar-gevoel en het hele doek bedekt is met deze kleuren. Een paar dagen laten drogen.

Dag 3. Hatsaflatsa met andere kleuren, in lijnen en druppels. Hier ook mee spelen, mengen, uitsmeren, vormen, uitproberen. Wanneer de verf klaar is kun je er nog van alles aan toevoegen/versieren. Snippers papier, draad, oorstokjes, watjes, blaadjes. Wat je hebt en waar je zin in hebt. Weer een aantal dragen laten drogen.

Dag 4. De finishing touch. Samen ga je opzoek naar dieren en figuren. Deze omlijn je met een merkstift. Het schilderij zal steeds meer tot leven komen, dieren die komen wandelen of vliegen. Je gaat er steeds meer in zien. En tot slot kozen we ervoor om iedereen een gouden kroontje te geven. Maar dat kan natuurlijk ook wat anders zijn. Er vielen gister nog ideeën om er diamantjes op te plakken, mogelijk wordt dat dag 5.

Dieren en figuren zien en fantaseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.