verkouden en dan…

verkouden en dan…

Zonder woorden lukt nu even niet. Wakker worden in de kou. Wel enig met vertwijfeling omdat er veel over gesproken en gediscussieerd wordt, en je er zelfs op afgerekend kan worden door mensen die een andere mening hebben. En dat lijkt dan toch de meerderheid te zijn gezien de stemuitslagen? Mensen willen of durven geen veranderingen of zien we het niet? Teleurstellend, dit zou juist zo’n mooi kantelmoment kunnen zijn, het virus dat zo veel aan het licht brengt op allerlei niveaus. Zou ik denken.

Na ruim een jaar niet ziek te zijn geweest ben ik ineens beroerd van een fikse verkoudheid. Of was het Corona? Ik heb mezelf niet laten testen. En dan heb ik het gevoel dat ik me daarvoor moet verantwoorden. Ik wil het vooral graag uitleggen omdat er meer wegen zijn dan alleen maar testen. Laten we vooral niet onszelf vastzetten en bang maken. Mijn dochter nam verkoudheid mee naar huis, het heeft een paar dagen geduurd voordat het oversloeg naar mijn lijf. Ik voelde al wel een paar dagen van binnen dat er een gevecht plaatsvond en ik dacht dat ik het aan het winnen was, ik voelde me goed terwijl mijn dochter zich beroerd voelde. En toen was er ineens een ingang. Mijn keel, tijdens het in en uit ademen voelde ik dat ik het niet meer kon tegenhouden. En langzaam liepen mijn holtes vol en heb ik me ook een paar dagen beroert gevoelt. Met steeds de vraag zou dit Corona zijn? Stiekem hoopte ik het van wel. Ons gezin valt niet in een kwetsbare groep, we kunnen goed met elkaar zijn, in isolatie. En zo kan ons lijf immuniteit opbouwen, sterker worden, het beste vaccin. Manlief ongedeerd.

Waarom niet testen? Die vragen kreeg ik. Kinderen testen vat ik niet lichtzinnig op. Het zijn hele nare testen en naar mijn inziens niet nodig, geen ernstige onbekende verschijnselen behalve verkouden. Nog meer angst en onveiligheid voor kinderen wanneer je ze meeneemt in deze testwereld. Ik hou haar graag daarbuiten en het liefst dat het oké is om verkouden te zijn. En voor mezelf geldt eigenlijk hetzelfde, ik vind het ook een nare test en het is oké om verkouden te zijn toch?
En ook. Van wat ik lees lijken me de testen niet erg betrouwbaar. Ik was erg in shock toen ik op de radio tussen alle andere reclames hoorde, met een populaire verkoopstem: ‘Voor de snelste corona test resultaten kom je naar ….naam van een stad…..’ Coronatest als commercieel product? Mijn maag keert zich even ondersteboven.
En hoe meer mensen zich laten testen, hoe meer positieve testen toch? Het eerste wat ik lees aan nieuwsberichten zijn het aantal positief getesten en dat die oploopt vergeleken met vorige week. Wat doen ze met deze cijfers, hoe worden ze gebruikt? Ging het niet alleen om dat er genoeg ziekenhuis bedden waren?
Daarbij maatregelen die voor mij allang niet meer allemaal logisch zijn en op andere vlakken, sociaal emotioneel nog schadelijker zullen uitpakken.

Ik doe mijn best te varen op mijn eigen verantwoordelijkheidsgevoel, mijn innerlijk kompas wat goed voelt en wat niet, wat ik logisch vind en wat niet. Wat resoneert er binnen mij: Niet testen, kind niet naar school, alle afspraken afzeggen en uitzieken. Alert op longpijnen en koorts, die waren er niet. Ja ook twijfels. Oké ik heb een belangrijke afspraak in een winkel ‘wat ophalen’ laten staan, iets wat ik vond dat ik erg nodig had en alleen ik kon ophalen. Voor het eerst heb ik een mondkapje goed opgedaan, tegen eventuele spetteren en mijn verstopte neus te verbergen. Afstand houden deed ik al, ik ben erin en eruit gegaan. Ik geloof niet dat het risicovol was om iemand aan te steken aangezien je minimaal 15 minuten in iemands adem zou moeten zitten om eventuele aerosolen met virus op te nemen en spetteren deed ik niet, ik hield mijn adem in.

Deze blog. Alle blogs. Mijn waarheid. Mijn over- en afwegingen waarvan ik me van bewust ben dat die voor jou heel anders zouden kunnen zijn. Of misschien herken je het juist.
Laat het me weten. Respectvol graag.

Ik geloof niet in complotten, wel in een ziekmakend kapitalistisch systeem waar we tot over onze oren in zitten. Het is wonderlijk dat we niet eerder een pandemie als deze hebben gehad, gezien hoe we met het klimaat, de natuur omgaan. Hoe dieren worden behandeld en ons voedsel in monoculturen worden verbouwd. Dat vraagt om natuurrampen, plagen en virussen. Over deze samenhang heeft Esther Ouwehand recent een boek geschreven, ‘Dieren kunnen de pest krijgen’. Ik heb het zelf nog niet gelezen, wel in huis, maar kan me hier alles bij voorstellen. In de inleiding: ‘voordat viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC een bekende Nederlander werd zei ze in 2018: ‘Wij denken dat er echt iets aan de hand is. Dat we vaker uitbraken zien, en dat ze groter worden. Want virussen zijn eigenlijk bewakers van ecosystemen. Als we ergens in het evenwicht een snelle verandering zien. Dan kun je er eigenlijk donder op zeggen dat er iets met een virus infectie gaat gebeuren.’ Hoogleraar filosofie Marli Huijer voegde daaraan toe: ‘Virussen beïnvloeden de samenhang en relaties tussen de verschillende menselijke en niet-menselijke soorten die de aarde bevolken….’

Het deed me ook nadenken over hoe raar en onnatuurlijk het is om je best te doen om niet ziek te worden, al ruim een jaar lang heeft dat mijn (en van zovele) aandacht. In een kramp, ‘o ik nies, ben ik nu verkouden?’ Ik was het bijna vergeten hoe het was om me zo beroerd te voelen. Alsof je lijf het gewoon af en toe nodig heeft om ziek te zijn, je lijf te activeren. Even te resetten. Dankjewel griep, verkoudheid, corona of wat het dan ook was. Dankbaar ook dat mijn lijf ook sterk genoeg is om daartegen te vechten en te dragen. Het vertrouwen dat ik daarin voel. En ook ons gezin. Ik weet, dat is ook geen vanzelfsprekendheid.

En vanuit een bezorgdheid dat iedereen, zelfs gezonde mensen die niet tot de kwetsbare groep behoren, een vaccinatie zou moeten nemen een pleidooi: beter niet iedereen vaccineren.. Doe wat voor jou passend is en laat anderen dat ook doen.

NB. Na twee weken blijf ik een beetje verkouden, volle holtes die zich af en toe willen legen. Om mijn moeder (die door haar leeftijd in de kwetsbare groep bevindt) met Pasen te kunnen ontvangen doe ik een zelftest met spuug. Een zelftest om zo met een veilig en goed gevoel mijn moeder weer te kunnen ontvangen en vica versa. Een zelftest om uit het systeem van de cijfers te blijven, uit het systeem van overheidsmaatregelen. Om zo de regie en mijn eigen verantwoordelijkheid te behouden. Een zelf spuugtest omdat je zo zelf het moment kunt bepalen, het lijfvriendelijk is (je hoeft alleen maar speeksel te spugen) en je in een kwartier de uitslag weet. Dit is absoluut geen promotie van deze testen, als je uit kan zieken zonder test en zonder onveilig gevoel van anderen, zou ik dat promoten!

Gevonden in de stad, dankjewel! Binnenkort reist deze verder.

6 gedachten over “verkouden en dan…

 1. Wat heb jij dit mooi verwoord. Ik sluit me aan in je worden en gedachten. Gevangen zittend in dit systeem probeer ik me te focussen wat ik wel kan betekenen. Iedereen om me heen volgt klakkeloos alle regels en voorschriften….en mijn hart huilt dat ze het niet door zien. Mijn proces is acceptatie dat al wat nu is een reden heefr wat wij al jaren weten. De natuur als heelmeester in alles. Luisteren wat je WIJZE lijf wil zeggen. Doen wat je vreugde geeft en niet kost. Ik heb wellicht makkelijk praten als 50 tig plusser….voor de toekomst en dat iedereen wakker gekust wordt met pure liefde en liefdevolle aandacht. Ik probeer mijn licht te laten stralen aan diegene die de weg zijn kwijt geraakt of raken. Vertrouwend op al wat komt.

  1. Dankjewel Marie-Jose. En mooi wat je schrijft. Bij jezelf blijven en focussen op wat we wel kunnen betekenen is wat we daarin kunnen doen. Prachtig werk wat je doet <3

 2. dag Nadia,

  Het aanbod van mijn werk om me te laten vaccineren ligt ergens op zolder,
  Ik krijg ook vragende blikken als ik uitleg dat ik me ook niet voor de griepprik opgeef en dus nu ook niet voor dit virus. Ik ben me wel bewust dat ik goed voor mijn gezondheid kan zorgen en ben veel buiten eet veel groene groenten en het wildplukseizoen is op volle gang.
  Ziek het uit en beterschap,

  Lieve groet Lian

  1. Ha Lian, ik ken niet iemand die gezonder leeft dan jij, daarin ben je echt mijn voorbeeld! Veel geleerd van jou wildplukken en eten, vertrouwen en durven doen en daar heb ik nog steeds veel in te leren. Zoveel wat we nog niet kennen en onder onze neuzen groeien. Je inspireert! Gezond leven en lijf lijkt me de beste basis om virussen te verslaan. Liefs, Nadia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.