Skolstrejk för klimatet – ecologisch tuinieren

Skolstrejk för klimatet – ecologisch tuinieren

In een pauze van de moestuin wordt er geschilderd of is het andersom? Naast moederschap heb ik op dit moment twee passies, moestuinieren en (portret)schilderen. Allebei willen ze erg graag.

Uit een serie mooie en dappere (jonge)vrouwen: Greta Thunberg.

Greta Thunberg, klimaat activiste

Ze doet me denken aan toen ik 16 jaar was. Ik was ook een milieuactiviste, weliswaar op kleinere schaal en niet met zoveel woorden. Ik maakte ruzie met mijn moeder over plastic zakjes en zorgde ervoor dat mieren niet gevangen werden in mierenlokdoosjes, daarvoor haalde ik de doosjes weg en legde een schoteltje jam neer. Slakkenkorrels daar werd ik erg boos over, ‘Je maakt ook vogels en egels dood’. Het bleekmiddel dat mijn moeder standaard door de wc gooide wist ik te laten verdwijnen door de flessen te verstoppen. Weliswaar toen ik al lang het huis uit was en bij mijn moeder ging helpen opruimen kwam ik liters bleek tegen (…). Ik ging gidsen in een heemtuin. Werd vrijwilliger op een egel opvang en kwam in een actiegroep bij de plaatselijke Amnesty International.

Inmiddels wijzer dat verandering van binnenuit moet komen, je kunt mensen je idealen niet opleggen, iedereen heeft weer een andere waarheid. En kennis. We worden ook voor de gek gehouden. Zet er de naam eco bij en een groen blaadje en we geloven het, ik ook en nog steeds, we willen het geloven, onze intenties zijn goed.
Greta Thunberg heeft wat te vertellen aan de wereld, we moeten het anders gaan doen, onze invloed op het klimaat verandering is enorm. En we kunnen het anders doen, onze kennis en technologieën zijn zover. Alleen hoe moeilijk is het om veranderingen aan te gaan, deze in te voeren. Blijven hangen in oude gewoontes en (economische)systemen. We kennen het eigenlijk allemaal wel.

Aankomenwaaidende Jacobsladder uit een buurtuin!

Stukje bij beetje groei ik, doe ik kennis en ervaring op, integreer ik binnen mezelf waar ik naar verlang. Tijdens het verzinnen en maken van deze Blog dient zich een kans om een cursus Biologisch moestuinieren bij Alma Huisken te volgen, veel valt op zijn plek. Mijn motivatie om met de cursus mee te doen is simpel: ik wil hier goed in worden, zelfvoorzienend. Ik doe steeds maar wat, nu echt. Alhoewel ik er boeken op nageslagen heb lukte het me niet geheel om uit gewoontes te komen.

Ik heb geleerd om mijn salades op te leuken met met bloemen, om meer eetbare kruiden die vanzelf groeien te gebruiken. Groente en fruit willen steeds niet zo, ik doe iets niet goed, maar wat? Ik blijf de groentes door elkaar gooien heb niet een echte wisselteelt. Op de composthoop gooit ik naar willekeur er wat op. Soms ben ik zo aan het afvoeren/opruimen dat ik de composthoop vergeet. Ik was er nog steeds niet uit of ik nou hopen mest op mijn tuin moest doen zoals vele andere tuinen, dus deed ik het maar niet en ook niet zo goed weten wat dan. Nog zoveel onbenut, ik kan er meer uit halen en meer uit mezelf.
Veel kwam samen in de cursus. Nieuwe handvatten, moed met een berg enthousiasme.

Trots op mijn ‘Jip en Janneke’ moestuin met al zoveel diversiteit!

Verschil tussen biologisch en ecologisch moestuinieren werd gemaakt. Biologisch gaat over gifvrij groente kweken. Ecologisch gaat over het hele systeem, alles doet mee. Vogels, kikkers, muizen, organismen en ja zelfs slakken doen mee. De opbrengst deel je, verlies je een kropsla, so what! Belangrijkste op de tuin is je composthoop, ‘voedt de aarde en de aarde voedt jou!’. Goed kijken hoe de systemen werken op je tuin, waar groeit wat, waar is de zon, de wind? Welke dieren heb ik op de tuin en wat hebben ze nodig om op je tuin te willen zijn? Diversiteit in soorten planten, hoogtes en laagtes. Permacultuur.

Begin klein is het huiswerk van de cursus, welk doel wil je halen? Hmmmm ik wil heel graag de 3 gezusters op mijn tuin. Dat is een bed met de samenwerking van pompoen of courgette, mais en klimbonen.
Eerste voorwaarde is ook de composthoop, daar moet ik nog een hoop voor doen. Maar ook wil ik graag duidelijke bedden voor wisselteelt (en die ook inzaaien), mijn eigen zaden winnen, en steeds weer neutrale groente (sla, andijvie, spinazie,sperciebonen) zaaien die overal kunnen. En bloemen, eetbare bloemen. Het hele jaar door kunnen eten. Ik ben bereid om te delen, ook met jou!

Greta Thunberg heeft een boodschap voor de wereld, we hebben de taak om goed voor de wereld en generaties na ons te zorgen. Mijn moestuin gaat over een stukje van die wereld, ik heb de zorg over die 150 vierkante meter grond. Een minuscuul druppeltje in het geheel. Maar een druppeltje. Er zijn nog zoveel moestuinen, landbouwgronden waarin nog steeds gif wordt verwerkt, mensen die op niet biologische manieren hun grond bewerken. Bijen en zoveel andere nuttige insecten die het moeilijk hebben en daarmee ook de vogels en andere dieren. De mezen die nu bij bosjes neervallen omdat we de buxusrups bestrijden met gif!? En de oplossing is zo simpel: diversiteit zonder gif en wat slimmigheidjes van de natuur zelf bewust inzetten, dan komt er vanzelf balans én groente en fruit. En zóveel leuker om naar te kijken en te beleven. Zóveel winwin!

Een fijne site bewuste en duurzame keuzes te maken. https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/keurmerken/

4 gedachten over “Skolstrejk för klimatet – ecologisch tuinieren

  1. en wat een leuk filmpje! en inspirerende tekst, dankjewle nu al. ik lees en leef graag mee enwie weet dat ik er ook in mijn tuin wat mee aan de slag kan….?!
    inspirerend hoor!
    liefs

  2. Ik weet wat die paarse bloemen zijn. Dat is Jacobsladder. Is denk ik vanuit de tuin van de buurvrouw komen aanwaaien. 😃

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.