Kruiden en Elfentuintjes

Kruiden en Elfentuintjes

(excuses voor het halve hoofd, ben nog even aan het oefenen met filmpjes 🙂

Go with the flu. Afgelopen week bracht deze ons naar Schoutens kruiden in Boskoop. Halve week niet op de tuin kunnen zijn, alleen even kort voor water geven. Wat groeit alles hard! Plannen voor de composthoop moeten nog even wachten.

Prioriteit één: een elfentuintje! Vorig jaar heb ik een elfentuintje voor mijn verjaardag gekregen. Dat is een mini tuintje waarin je elfjes uitnodigt om langs te komen en als je geluk hebt wissel je samen iets uit. We hebben afgelopen jaar volop bezoek gehad van elfjes. De eerste week bijna een week lang elke dag. Jammer genoeg moesten daarna de elfjes ook naar school en konden ze alleen nog maar in het weekend langskomen. Het elfentuintje is de winter niet goed doorgekomen en daarbij liep het tuintje steeds vol met regenwater. Dus nieuwe bloemetjes en bak of mand met gaatjes zodat het water weg kan lopen. En deze mocht onze lieve dochter zelf uitzoeken en inrichten, dit werd haar elfentuintje en ze wist al heel snel wat ze erin wilde.

Elfentuintje

Voor mij de gelegenheid om ook wat kruiden uit te zoeken voor in de moestuin. Ik gebruik kruiden om ermee te koken of ik droog ze zodat ik ze langer kan bewaren. Kruiden voor thee, kruiden om mee te koken, kruiden voor medicinaal gebruik. En als ik ze niet gebruik, is het heerlijk om er doorheen te gaan met mijn handen en de geuren in me op te nemen. Kruiden maskeren ook geuren van andere planten, groente, zo bescherm je deze van vraatzucht.

Wanneer alles compleet is, gaan we langs de moestuin om haar tuintje te vullen met aarde en de uitgekozen bloemen te planten. Een magisch stenenpaadje, wat schuil- en verstopplekjes en een waslijn wordt aangelegd. Én nog genoeg ruimte voor de elfjes om te dansen! Ik zou het wel weten als ik elfje was. Trots gaat het tuintje mee naar huis en er wordt meteen een tekening gemaakt en aan de waslijn gehangen, nog wat touwtjes hier en daar gefreubelt. En ja hoor, de volgende dag, tekening weg, een mooie steen ervoor in de plaats en aan de waslijn hangt een briefje met hele kleine lettertjes geschreven. Ze vinden haar tuintje prachtig en komen graag volgend weekend nog eens langs, want ja ze moeten ook weer naar school!

Elfjes komen graag in het weekend even langs

Mijn favorieten kruiden op de tuin (een kort plaatje, wellicht ga ik er een ander keer dieper op in):

Kruiden voor thee: Citroenmelisse, Brandnetel, Verveine, Pepermunt, Viooltjes, Lavendel, kamille.
Kruiden om mee te koken: Maggie, Laurier, Tijm, Bonenkruid, Hyssop, Peterselie, Marjolein, oregano. (En Basilicum, heb ik nog niet in de tuin staan)
Kruiden voor medicinaal gebruik: Hondsdraf (brandneteljeuk, ontsmet wondjes, insektenbeten), Smalle weegbree (insectenbeten), Kamille (oog-, keelontstekingen, kalmerend), Salie (ontstekingen in mond).

Tip: Schoutens kruiden, fijne kwekerij, fijne mensen. Een ambachtelijke kwekerij voor kruiden en vaste planten. Bij en vlinder vriendelijk. In Boskoop.
http://www.schoutenskruiden.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.