Naar het strand en boterhammen met jam

Naar het strand en boterhammen met jam

Dan is er een studiedag voor de leerkrachten en we besluiten naar het strand te gaan, samen met mijn dochter, papa moet werken. Ze springt een gat in de lucht, want schelpjes jutten, water en zand is een feest. Tijdens het brood smeren voor de lunch adviseert ze een boterham met zelfgemaakte jam. Jawel we hebben de dag ervoor jam gemaakt! Overdag alle voorbereidingen en in de vroege avond aan de slag. Mijn dochter helpt met roeren en proeven, zwarte bessen, aardbeien en beetje aalbessen. En tot de conclusie: DIT IS ECHT HEERLIJK. De zwarte bessenstruik mag blijven!

Elk jaar doen de zwarte bessen het goed, elk jaar veel bessen. Elk jaar zucht ik en gruwel ik van deze bessen, ik vind ze niet lekker, andere gezinsleden ook niet. Dit jaar zijn er zoveel dat de takken zo zwaar zijn dat ze naar beneden hangen. Wat moet ik ermee? In een smoothie met andere smaken is het wel ok, een beetje dan. Ze smaken enorm gezond. Zelfs de vogels laten ze hangen. Voor in het volgend jaar haal ik de struiken weg, neem ik me voor. Ik laat anderen proeven, misschien kan ik er iemand anders blij mee maken. Maar niemand vind ze lekker. Hoe kan dat nou? Toch eens opzoeken wat mensen ermee doen. Dan blijken ze vooral inmaak bessen te zijn. Wanneer je er sap of jam van maakt zouden ze lekker moeten zijn. Hoewel ik liever puur eet, gun ik de zwarte bessen ook lekker te zijn. Dus ik ga overstag. Ik vind een recept met zwartebessen, aardbeien en aalbessen. Ik heb ze alle drie, al zijn de aalbessen nog niet rijp. Het wordt een jam met vooral zwarte bes en aardbeien en een klein handje aalbessen. En oei wat smaakt het lekker!

ZWARTE BESSEN WEETJES ze zijn super gezond.
* Nummer 1 als het gaat om antioxitanten (spoorelementen van seleen en zink, de vitamines E en C en flavonoïden). Vitaminen B1, B2, B5, B6 C en E. Er zitten mineralen calcium, magnesium, kalium, fosfor en ijzer in.
* Het cassis aroma komt hier vandaan.
* Medicinale werkingen: voorkomen of verminderen van reumaklachten. Stimuleert de werking van milt, nieren, alvleesklier en lever. Goede werking op de huid en bij astma klachten.
* Zwarte bessen komen voor in het wild in voedselrijke moerassachtige loofbossen. De zwarte bes is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving geeft meer bessen.
* Houden van flinke bemesting/mulch, meer dan rode bessen.
* Snoeien zo min mogelijk, bessen komen op het hout van vorig jaar, lichtbruin. Oud hout, donkerbuirn, kun je 3 kwart snoeien. Snoeien liefst in de vroeg winter of na de oogst.
(mens-en-gezondheid.infonu.nl/Wikipedia/mooiemoestuin.nl)

Zwarte bessen zijn zeer geschikt om jam van te maken, ze bevatten van nature veel pectine. Pectine in de plant zorgt voor het in elkaar klitten van de celwanden. In jam zorgt het samen met suiker voor een gelei waardoor de jam steviger wordt.

Heerlijk recept: zwarte bessen, aalbessen en aarbeien jam www.mooiemoestuin.nl/inmaken/gelei-van-zwarte-bessen-aalbessen-en-aardbeien/ (je kunt het aanpassen op wat je hebt, we hadden alleen aardbeien (630 gr), zwarte bessen (720 gr) en handje aalbessen (55gr), de suikerverhouding beetje geschat en geproeft (+/-200gr suiker en 200gr geleisuiker)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.