De prik van Brandnetelzaad en hoe je ze kan oogsten

De prik van Brandnetelzaad en hoe je ze kan oogsten

Nog goed weet ik die keer dat ik gelezen had dat de brandnetelzaden nog veel gezonder zijn dan de bladeren hiervan. De vitamine en mineralen nog geconcentreeder in zo’n zaadje. Je hiervan dan niet teveel van moet eten omdat het enorm veel energie kan geven, je kunt gaan stuiteren of als je al een vurig type bent, nog vuriger. Nou goed ik verbaasd en dat wil ik dan weleens proberen. Er doet zich een gelegenheid voor wanneer er een buurman moestuinierder zich bekommert om de brandnetels rondom mijn compostbak. ‘Nee’, zeg ik dapper, ‘die zaden kun je ook eten hoor, kijk maar’. En terwijl ik prikloos een sliert zaadjes pluk en deze in mijn mond steek voel ik een giftige steek in mijn lip, welke ik acuut voel opzwelen. Mijn lip wordt twee keer zo dik. Ehh ja heel gezond brandnetels hahaha….

En dan nu zijn de brandnetels twee keer zo groot en in zaad geschoten. Dat was niet helemaal de bedoeling, ze zijn even uit het oog geweest. Eerder tijdens mijn bezoek aan Schoutenkruiden (blog: kruiden en elfentuintjes) wanneer ik mij verbaas over de kruiden die ze verkopen (paardenbloemen, look-zonder-look, hondsdraf) komt ook de brandnetel aan de orde. Zij van Schouten is erg enthousiast over de zaden die zij oogsten. Ik vraag hoe ze dat doen, wanneer zijn ze rijp? Hoe oogst je ze? Hoe eet je deze? Dat wil ik onthouden, al herinner ik die dikke lip nog als de dag van gister.

Wanneer ik de grote hoeveelheid zaden zie denk ik aan dat gesprek, ik moet iets met die zaden, ik ga ze ook oogsten is mijn besluit. De uitleg is wat weggezakt, alhoewel ik me herinner dat je ze het beste kunt oogsten wanneer ze licht gaan verkleuren van groen naar rood. Het moment is daar. Ik zoek nog een filmpje op internet hierover op. Een goed tip is om ze eerst ongeveer 2 dagen te laten drogen uit de zon en dan te zeven met een stuk hoorgaas over een bak. Laten die er nou allebei zijn. Een paar proeftakjes neem ik mee naar huis.

….en de energie die het geeft :))

BRANDNETELZADEN WEETJES (zie ook blog: vandaag eten we brandnetelburgers)
Het bevat dezelfde kracht als de bladeren in het voorjaar, alleen dan geconcentreerder. En daarbij een extra geneeskrachtige werking.
* Vers zijn de zaden het meest gezond, ze zijn te gebruiken door de soep of te roerbakken of door de yoghurt. Je kunt er ook thee van trekken
* De zaden bevatten 10% olie en daardoor duurt het lang voor ze echt droog zijn. Droog zijn ze een jaar houdbaar, daarna pluk je weer nieuwe verse.
*Geneeskracht: ontstekingsremmende eigenschappen bij een dikkedarmontsteking of urine wegen. Goed voor de lever, nieren en bijnieren. Goed tegen allerlei ziekmakende bacterieën. Het afvoeren van afvalstoffen.
* Een gratis superfood!!
*Geven energie, heeft adoptogenen (die vergroten het aanpassingsvermogen), helpen omgaan met stress en vermoeidheid.
(bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/136839-de-geneeskracht-van-brandnetelzaad)

Brandnetelszaad drogen

2 gedachten over “De prik van Brandnetelzaad en hoe je ze kan oogsten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.