Hooidag en Pruimentaart

Hooidag en Pruimentaart

Elke eerste zaterdag van september is het feest op Heemtuin Goudse Hout, want dan is er hooidag. Dan wordt er maaisel afgevoerd om de grond te verschralen. Berries en kruiwagens met hooi heen en weer. Gezellig voor jong en oud. Hoe leuk om op een grote hooiberg te spelen of boven op het hooi in een kruiwagen te mogen meerijden. Hooi vangen met een grote vork. Sigaren tussen het hooi vinden en het te laten sneeuwen…. En zolang als we al meedoen: in de pauze turf (chocolade en cocos cake) en met lunch pannekoeken (heerlijk Mieke)! Leuke verassing dit jaar was dat de pruimenboom uitgeschut kon worden en dan regende het pruimen, veel pruimen, zware regenbui aan pruimen. Pruimen (kwetsen) genoeg voor iedereen. Heerlijke dag!! Dank!!

En dan bijna 2 kilo pruimen mee naar huis. Even oefenen wat je met pruimen kunt doen. Afgelopen voorjaar heb ik ook een pruimenboom in de moestuin gezet. De boom leek vooral bezig te zijn met groei van zijn wortels en takken. Volgend jaar misschien regenbuien aan pruimen? Maar nu 2 kilo pruimen! Pruimentaart en nog 4 potjes met pruimencompote. Beide echt heerlijk!! Onthouden voor volgend jaar:

Pruimentaart
Ingredienten:
10 tot 15 pruimen
150 gr boter
150 gr witte bastardsuiker (115 gr gedaan)
150 gr zelfrijzendbakmeel
vanille extract
3 eieren
Bereiding is simpel. Beslag maken: boter, suiker en vanille mixen. Dan de eieren erdoor. Waarna het meel. Pruimen halveren en ontpitten.
Beslag 3/4 in de vorm, pruimen erin, rest van het beslag erover. 1 uur op 160 C
Bron: https://www.keukenliefde.nl/makkelijke-pruimentaart/

Pruimen compote
Ingredienten:
1,5 kg pruimen (4 potjes)
Suiker naar smaak
4 eetl water
1 zakje vanillesuiker of extract
1,5 tl kaneel
1,5 tl citroensap
Bereiding: Pruimen ontpitten en in stukjes snijden, alle ingredienten bij elkaar doen en 15 tot 30 min zachtjes koken. En dan in schone pot. De potjes heb ik vooraf 10 min gekookt. Zodra de compote in de potjes zit deze omgedraaid laten afkoelen.
Bron: https://dekeukenvanmartine.blogspot.com/2012/07/goed-te-pruimen-pruimencompote.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.