Balans opmaken

Balans opmaken

De scholen zijn weer begonnen, de dagen worden korter en weer kouder. Het einde van het seizoen nadert, de nazomer. De herfst hangt in de lucht. Voor mij een tijd van oogsten en de stand van zaken opnemen. De balans opnemen, terug kijkend wat liep fijn en wat was niet zo handig. Wat wil ik volgend jaar graag anders doen? Maar ook een tijd van nog even doorzetten voor de tuin in rust kan en ik volgend jaar vlot aan de gang kan gaan.

Zonnebloem, mezen die zonnepitjes snaaien.

Afgelopen jaar heb ik veel geleerd van de tuin, de kunst van moestuinieren heeft me op dat spoor gezet. Er moest veel werk gericht worden, ook steeds het gevoel dat ik overal achteraan aan het rennen was. Momenten van lopen en accepteren creëren. Je kunt er een dagtaak aan hebben. Dat wil ik volgend jaar anders doen, alhoewel ik het heerlijk vind om in de tuin bezig te zijn, wil ik ook weer ruimte krijgen voor weer nieuwe dingen en meer van mijn tuin kunnen genieten in plaats van alleen maar te werken. (Zou ik daar een hangmat kunnen hangen….?)

Mijn intentie voor volgend jaar is de tuin anders inrichten. Alle vaste planten ga ik bij elkaar zetten, dit scheelt vermoed ik een hoop werk. Dan blijven er 3 of 4 vakken over die ik wil gebruiken voor alleen groente. Eenjarige planten (klaproos, kamille, leeuwebekje, driekleurigviooltje, goudsbloem, juffertje in’t groen, verbena) die spontaan opkomen mogen blijven komen. Voor mij de uitdaging om ruimte te houden voor groente, de boel toch kalig houden en ja zelfs wat in rijtjes zetten (…).
Framboos en braam ga ik breder inzetten zodat die de toenemende wind breken en sommige planten minder wind gaan vangen. Tomaten kan ik dan wat beschutter plaatsen in een open kas met alleen dak boven hun hoofd.
Dit vraagt om even een ommezaai op sommige plekken. Het moeilijkste vind ik dat wanneer iets er zo mooi bij staat, dat weg te halen of verplaatsen, nieuwe paden creëren. Ik mag meer snoeien en oogsten ik heb gezien dat het werkt en de planten dan nog mooier gaan groeien en bloeien, vaak zelfs nog een tweede of derde keer. Zoals de lupine, duizendkruid en smeerwortels, superfood voor de composthoop!

Een uitdaging die ik voor volgend jaar vast aanneem en ik daarvoor al bezig ben is zaden winnen. Dingen door laten schieten om zaden te winnen. volgend jaar wil ik geen of minimaal zaden gaan kopen. Eens kijken of het lukt met wat ik nog heb, wat ik nu kan winnen aan zaden en wat ik van anderen krijg. Als je zaait is er meestal teveel, leuk om uit te wisselen.
En uitzoeken wat de herfst winter groente zijn. In elk geval knoflook!

6 gedachten over “Balans opmaken

  1. Dag Nadia,
    Prachtige foto’s!
    En wat goed van je de balans op te maken. Nieuwe doelen, heel goed. En die hangmat gaat er vast komen.
    Lieve groet Lia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.