Zoet zure Courgettes en kruidenboter

Zoet zure Courgettes en kruidenboter

En dan liggen er meer dan 6 courgettes…. Tijd om een wintervoorraad aan te leggen, tijd om in te maken. Herinner me van het eerste jaar in de moestuin een recept, het enige jaar waar ik ook zoveel courgettes had. Daarna niet meer gelukt door slakkenvraat tot nu!
En kruidenboter omdat het zo lekker is, eenvoudig te maken en er zo leuk uitziet!

Ingrediënten om Courgettes in te maken:
6 courgettes (ongeveer 2 kg)
4 grote uien
6 eetl zout
0,5 l natuurazijn
300 gr suiker
3 thl mosterzaad
2 thl kurkuma (of naar smaak)
1 thl dillezaad
Laurierblaadjes
Jeneverbessen

Bereiding Courgettes inmaken:
De zaadlijsten uit de courgettes halen en de rest in stukjes te snijden. Ui in stukjes snijden. Bij de stukjes courgette en ui zout voegen en ongeveer 3 uur laten staan. Af en toe omhusselen. Water wordt zo onttrokken uit de courgette.

In de tussentijd voorbereiden (5) potjes koken waar straks de courgettes in gaan. Als die schoon zijn in elk potje een laurierblaadje (uit de tuin!) en 3 jeneverbessen.

Na 3 uur Courgette en ui met water afspoelen en laten uitlekken. In de tussentijd de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma en dille aan de kook brengen. Ongeveer 5 min koken totdat de suiker in opgelost. Voeg dan de cougette en ui toe, na 2 min haal je het van het vuur en verdeel je de stukjes in de potjes en vervolgens vul je met het azijnvocht aan tot de potjes vol zijn. Dichtdraaien en op zijn kop laten afkoelen. dan nog twee weken laten staan voor je het eerste potje openmaakt.

Kruidenboter. Altijd een feestje, voor na of tijdens de courgettes! ingrediënten: roomboter op kamertemperatuur. Hier doorheen roeren: kruiden die je in de tuin vindt, te zoeken op smaak en kleur. Bijvoorbeeld: bloemen van oostindische kers, goudsbloem (de kroonbladeren plukken), blad en bloem van bosknoflook, bloemen van komkommerkruid, oregano, klaver blad en bloem, rucula blad en bloem, olijfkruid, landkraal, bloedzuring, …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.