Snoeien, een tak met kralen

Snoeien, een tak met kralen

Sommige takken zijn te mooi om zomaar te versnipperen. Nu heb ik een zwak voor kersenhout. Het eerste wat ik (vier jaar geleden?) in het midden van de moestuin zette was een kersenboom. Wil je er kersen van eten moet je hem eigenlijk klein houden en in netten spannen. Vogels zijn er anders altijd het eerste bij, die lusten de kersen al voor ze rijp zijn. Maarja een kersenboom imperken dat kan ik niet. Dus voorkort had ik nooit een kers geproefd van de boom, tot dit jaar! De boom had het net als de appelboom te voorduren van de luizen en zag er niet uit, wel prachtige bloei en kersvorming. Toen waren de luizen verdwenen en de kersen ook. Maar dan valt mijn oog op een paar vergeten kersen en ze lijken rijp, ze zijn rijp!! De heerlijkste en waarschijnlijk de laatste kersen ooit!

Kersenhout en bloesem

Nu werd de boom wel erg groot, dus tijd om toch wat te snoeien. Eigenlijk ben ik al te laat, een kersenboom kun je het beste snoeien net na de oogst. Een kers behoort tot de steenvruchten net als pruimen, alle bomen met steenvruchten snoei je direct na de oogst. Maarja toen was de boom net hersteld van de luizenplaag, dus leek me dat ook niet zo’n goed moment. Ik kies een mooie droge dag uit, lijkt me de minste kans op ziekten en schimmels waar de boom gevoelig voor is. Hopen dat de boom er niet al te veel last van heeft of krijgt. Sorry boom.
En dan zijn er takken, wat kun je met deze takken? Het is prachtig hout om snijwerkjes van te maken, kralen en kettingen.

Mijn eerste snijwerkje was van kersenhout en maakte ik toen ik tiener was. Kersenhout is vrij hard hout en het vergaat dus nauwelijks, nog steeds bewaar ik dit vogeltje.

Mijn eerste houstsnijwerk en van kersenhout

Eigenlijk kun je wel elke tak gebruiken of uitproberen. Met de wilg uit onze tuin heb ik al veel kettingen mogen maken. Het is vrij zacht en dus makkelijk om tekeningen op te branden. In het bos heb ik een periode beukenhouttakken die op de grond waren gewaaid gezocht en daar ook kettingen en kralen mee gemaakt. Een heel ander kwaliteit hout. Steviger en er zitten vaak ook mooie patronen in. Elke boom heeft zo zijn kwaliteiten. Takken zijn overal!

2 gedachten over “Snoeien, een tak met kralen

  1. Nadia, heerlijk om je verhalen te lezen. Nu zie ik je houten kettingen met de dieren, het mooie project voor nepal. Die dragen we nog steeds met veel plezier. Warm bij het hart, fier op de borst… De wolven, de olifant, het hert en de vogel. 😃🙏

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.