Groene tomaten, de grote opruim en andijvie

Groene tomaten, de grote opruim en andijvie

Het is herft, herfstig weer. Een week niet geweest. Wanneer het een ochtend droog is verzamel ik alle moed bij elkaar. En eenmaal daar is het heerlijk om weer te werken, buiten, en in de tuin. De grote opruim is begonnen. De mierikswortel graaf ik uit evenals atlant, massa’s bladgroen voor de composthoop. De komkommerplant trek ik uit de grond van het pad en maak het pad weer vrij. De courgette laat ik nog even staan, er lijkt nog een enkele courgette te groeien. De tomatenkas ontkleed ik, terwijl ik dat doet gaat mijn gedachten nog even terug aan begin van het seizoen. Wat een werk en frustratie om de kas overeind te houden. Maar warme gevoelens wanneer het gewoon gelukt is, dit jaar had ik tomaten!! Het loof voer ik af, de meningen verschillen om het wel of niet op de composthoop te doen, ik kies ervoor om het niet te doen. Onrijpe tomaten verzamel ik, daar kun je nog iets mee doen. Tot slot oogst ik andijvie. Vanavond eten we andijvie met een heerlijke kerriesaus!!

Onrijpe tomaten, je kunt er chutney van maken lees ik. Ik lees ook het advies om geen onrijpe, groene tomaten te eten. De tomaat heeft er baat bij om rijp gegeten te worden, daarom maakt de onrijpe tomaat giftige stoffen aan die verdwijnen als ze rijp zijn. Tip om tomaten alsnog te laten rijpen: doe ze in een zakje met een banaan. Een banaan maakt weer een stofje of gas aan dat een vrucht sneller rijp wordt. De symptomen van een onrijpe tomaat vergiftiging vind ik niet zo aantrekkelijk, ik ga voor de rijping met een banaan. ben benieuwd!
NB…..paar dagen later……..geen zakje eromheen, gaat snel schimmelen, gewoon op de fruitschaal met bananen……..
Bron: https://groentegroente.nl/keukenweetjes/zijn-groene-tomaten-giftig/

Andijvie is niet mijn favourite groente soort, ik ben niet zo van de prakjes, de hollandse pot. Maarja andijvie is zo’n makkelijke groente voor in de moestuin en kan wel tegen een beetje kou. Wanneer de andijvie te oogsten is moet ik me er altijd toe zetten om het te eten. Eerder liet ik ze dan toch verpieteren. Maar nu niet meer. Het smaakt wel wat droog en ik moet alles uit de kast halen om er smaak aan te maken. Ik herinner me van vroeger dat het best lekker was. Mijn moeder maakte er altijd een sausje bij, ik bel mijn moeder op voor het recept en het lukt. Vanaf nu lust ik weer andijvie. Dankjewel mam!

Rauwe andijvie:
aardappelen koken en pureren, rauwe dun gesneden adijvie erdoorheen roeren, wat melk of water om het wat smeuig te maken. Pinda’s voor de versiering en extra bite. Extra: gerasptekaas erdoorheen en champions.
Sausje: een kopje water, 1/3 blokje groente boullion, 1 theelepel kerrie en een eetlepel maizena. Eerst alles bij elkaar en dan koken. Eventueel ook ander kruiden, bieslook, ui of knoflook erbij.

WIST JE DAT.
*Andijvie nauw verbonden is aan witlof beide groentes smaken licht bitter. * Andijvie is gezond, het zit vol vitamine en mineralen. Vooral veel vitamine K.
* Vitamine K is belangrijk voor je bloedstolling, zorgt voor balans bij stolling en antistolling wanneer je bijvoorbeeld een wond hebt.
* Vit K zorgen voor vorming van boteiwitten, belangrijk voor verminderen botverlies en verminderd risico op botbreuken.
* Vit K gezond voor de bloedvaten. Remt de verkalking van bloedvaten en hiermee verminderd het de risico op hart- en vaatziekten.
* Veel vitamine A dat betrokken is bij je weerstand, een anti-infectie vitamine wordt het ook wel genoemd.
* Andere vitamine: B11, B5, B1, B2, B3, C, E
* Mineralen: mangaan, koper ijzer, zink, calcium, magnesium en fosfor.
*Gifstoffen worden sneller uit je systeem gehaald en voedingstoffen worden beter opgenomen.
*Goed voor het hart, lever en gal.
*Goed voor het imuumsysteem!!

bron: https://www.vitamine-info.nl/ en https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/101700-de-geneeskracht-van-andijvie.html

Andijvie

Mierikswortel: schoonmaken, raspen in potje en olijfolie erbij totdat alles onder staat. Een soort milde sambal wat je aan je salade of ander eten kan toevoegen.

nog meer herfstdruppels
oogstmand

2 gedachten over “Groene tomaten, de grote opruim en andijvie

    1. Ja he, wist ik ook niet van andijvie!! Tip van de groene tomaten heb ik aangepast, tomaten zonder zakje op de fruitschaal tussen de bananen..
      XXX

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.