voedselbossen

voedselbossen

Een miniscuul bewonertje in de moestuin, ons mini voedselbos. Een veldmuisje!

Soms dan kom je iets tegen waar je hart een grote sprong van maakt. Dit overkwam mij bij een filmpje over voedselbossen en daarbij sprak het ‘lui’ boeren me ook wel aan. Een grote ‘JAAAAA…’ kwam in mij op. Dit zoek ik in mijn moestuin en lijkt me een fantastische mooie manier. Mijn tuin is al goed op weg daarin. Mijn plan die ik eerder beschreef past er heel goed bij. Al zal je bij een moestuin van 150 vierkante meter niet echt kunnen spreken van een voedselbos, wel kan ik alle lagen erin kwijt. Nieuwe palen zijn geslagen, nieuwe paden worden gemaakt. Letterlijk en figuurlijk, wat mooi die woordspelling. Het is een creatief proces, het leven is een creatief proces.

Wanneer ik met mijn dochter door de stad fiets, zien we ineens een tammekastanjeboom met allemaal kastanjes op de grond liggen!! Joepie!! We stappen van onze fiets en verzamelen de mooiste, grootste en dikste kastanjes. S’avonds eten we bij ons eten gepofte kastanjes. Die ruiken zo lekker en zó gezond. Prima vleesvervangers. Wat als we meer van dit soort noten bomen overal planten?

Voedselbossen staan nog in de kinderschoenen al is het principe natuurlijk al oeroud. Steeds meer voedselbossen komen er bij, ze zijn volop in ontwikkeling en wordt al de toekomstige manier van landbouw genoemd. Voedselbos is een milieuvriendelijk landbouwsysteem met een hoge natuurwaarde. Het ecosysteem gebruiken om voedsel te produceren. Een samenwerking met de natuur. Een WIN-WIN! Natuurlijke CO2 opslag, geen uitstoot, diversiteit aan planten, dieren, insekten. En voedsel in overvloed.

“Wouter van Eck, één van de voedselbospioniers in
Nederland, definieert het volgende : “Voedselbos ontwerp is gebaseerd op menselijke creativiteit, natuurlijke biodiversiteit en ecologische principes van natuurlijke bossen.
Belofte van een productief voedselbos ecosysteem is een hoge biodiversiteit en hoge opbrengst (in kwaliteit, kg ’s en ecologische waarde en diversiteit) en een lage graad van onderhoud”. Het betekent dat mensen hun voedsel kunnen halen uit een voedselbosecosysteem en dat de natuur daarbij niet verstoord wordt, maar zelfs meeprofiteert! Voedselbos-economie is dan te vergelijken met permacultuur principes: wees goed voor de aarde, wees goed voor mensen en verdeel de overvloed.”
Uit Basisboek aanleg en beheer voedselbossen door A. Limareva

In een voedselbos wordt er gebruik gemaakt van 7 lagen, 7 lagen die in natuurlijke bossen zijn waargenomen. Hierdoor kunnen er veel verschillende eetbare planten parallel worden geteeld.
1. De kroonlaag, grote bomen
2. Lage bomen
3. Struiklaag, besssenstruiken
4. Kruidlaag, meerderjarige groenten en kruiden
5 bodembedekkers, zoals aardbeien
6. Ondergrondse of wortellaag, wortels en knollen
7. Klimmers, verticale laag frambozen, bramen

Er is ook nog een water en schimmellaag, maar die is wat minder bekent nog.
Destijds tijdens mijn studie milieukunde deed ik onderzoek in Portugal naar de vegetatie van dat moment en van vroeger. Ik kwam uit op onderstaand plaatje. Er werd/wordt veel gecultiveerd. Ecalyptusbomen werden geplant voor de hout productie. Ecalyptusbomen zijn bomen die veel water wegtrekken dat het onmogelijk maakt voor vegetatie onder en rondom de boom. In die natuurlijke lagen, daarin is zoveel te winnen. Natuur en cultuur kunnen samen gaan, kunnen verenigd worden.

uit mijn stageverslag project ‘natuur en milieu’ 1997

Ze zijn nog op zoek naar mensen die meewillen helpen doen om voedselbossen te creeeren. Elke stad of dorp een voedsel bos, hoe mooi zou dat zijn!

Voedselbos in Haarzuilens: http://www.lekkerlandgoed.nl
Pluk- en oogstdagen worden georganiseerd, 19 okt is de eerst volgende.
Er is vast ook een voedselbos bij jou in de buurt of nog te creeeren….

Intressant en boeiend filmpje: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/plattelandspioniers.html

4 gedachten over “voedselbossen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.