Vogelhuisjes, bloembollen en knoflook

Vogelhuisjes, bloembollen en knoflook

Wat is de herfst weer mooi dit jaar! Fietsen over een tapijt gouden bladeren en als je omhoog kijkt tinkelen ze in de lucht aan de bomen, aangeraakt door de zon. Rode gele bruine groene bladeren en alles wat er tussenin zit. Het kan echt. Nog een paar dingen te doen in de moestuin, dan laat ik haar met rust: Nestkastjes ophangen, bloembollen en knoflook poten. Als je nestkastjes wilt ophangen is het nu de tijd! Vogels zijn al op zoek naar plekjes om in te schuilen en als het hen bevalt maken ze in het voorjaar hun nestje ervan.
Nestkastjes en ecobloembollen dat was even zoeken en vond ik in een tuincentrum. De bioknoflook uit de natuurwinkel en AH. Twee soorten, altijd weer een experiment met die knoflook, kijken wat ze gaan doen. Ik heb al zin in volgend jaar!!

NB. Crowdfunding voor voedselbos in Oudewater, nog twee weken om bedrag op te halen!! Woon je in de buurt van Gouda en wil je ook graag een voesdelbos vlakbij of wil je deze projecten gewoon steunen…… ik doe mee! https://voorjebuurt.nl/nl/projects/voedselbosgedeeldeweelde/plan?fbclid=IwAR0vidCTX1S3tzGSzSM73EW2R8tv-C-w8GoitX4ZJdgUYxBHzRTMp4_pdBw

Nestkasten ophangen. Let even op waar je het hangt, vogels houden er niet van als de opening in de volle zon is of wanneer er veel wind of regen op staat. Oostelijke richting is meestal het rustigst of noord/zuid oost is ook goed. Ook een rustig plekje zonder opstapje voor katten of andere jagers. Een nest vogels in je kastje hoe geweldig is dat! Ze eten straks alle overvloed aan bladluis, rupsen en andere insekten weg. Waar ik ook aan moet denken is de eikenpocessierups, dat vogels deze rupsen gewoon lusten. Afgelopen jaar is het een ware plaag geweest en heb ik er veel mensen over gehoord, veel jeuk en overlast. Oorzaak gevolg reactie. Jip en Janneke wijsheid: ‘dat krijg je ervan’. Een afname van diversiteit aan planten en dieren én spuiten met gif (bestrijding van oa buxesrups, mezen sterfte) doet de natuurlijke vijanden (sluipwespen, vleermuizen, vogels) van de rups verdwijnen. Er zijn meerdere experimenten gedaan, men is de natuurlijke vijand bewust gaan inzetten en de rups bleef binnen de perken. De grote overlast van de eikenprocessie rups vertelt ons vooral hoe waardevol diversiteit is, dat te koesteren, aan te moedigen en te creeëren.

natuurlijke vijanden inzetten
Eerste bloemkool ooit, koolmeesje en genieten van de zon,…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.