Fijne dagen en op naar het nieuwe jaar!!

Fijne dagen en op naar het nieuwe jaar!!

Roodborstje tikt tegen het raam…

‘Roodborstje tikt tegen ’t raam, tik, tik, tik
Laat mij erin, laat mij erin
’t Is hier te guur en te koud naar mijn zin
Laat mij er in, ja er in…’

Graag had ik jullie een filmpje of foto’s laten zien van ons Veluwe avontuur. Wij door het bos wandelend, nog prachtige schatten vinden en een wild kerstboompje zoekend. Ploeterend en zagend. Eekhoorntjes die toekijken en spelend over de takken slingeren. Warme chocolademelk met slagroom…..

……Maar dat liep anders, dit avontuur stopte bij 40 graden koorts. Een ander avontuur dat griep heette begon. Nu heeft mijn dochter wel al van die ‘vlekjes’ ziekten gehad als waterpokken, maar nog nooit gewoon griep met zo’n hoge koorts. Koorts dat is goed, dat betekent dat je immuunsyteem goed werkt. Je lichaam heeft het nodig om de virussen en bacterieen te verslaan. Dus koorts niet onderdrukken! Vroeger werd dat vaker wel gedaan. Ik lees erover en maak me geen zorgen, geen bijzonderheden gewoon griep, uitzieken. Dan de uitdaging bij mijn intuïtie te blijven. Iemand vraagt me waarom ik de huisarts niet heb gebeld bij 40 graden koorts. Ik leg uit, maar ondertussen voel ik me erg onrustig, ga ik twijfelen over wat ik waarneem. Wanneer dag drie met koorts aanbreekt bel ik toch even op. De assistente vertelt precies wat ik vertelde en vraagt me waarom ik eigenlijk bel (…). Het voelt ook een beetje raar omdat onze dochter inmiddels 7 jaar is en we nog nooit echte griep met haar hebben meegemaakt. Het belangrijkste is te kijken naar het gedrag van je kind, niet naar de hoogte van de koorts. En de drie dagen koorts zoals het in de boekjes staan geldt niet meer, een kind kan best een week koorts hebben en ondertussen opknappen. Ik krijg nog wat standaard vragen: kan ze met haar kin haar borst raken, heeft ze vlekjes op haar huid, drinkt ze voldoende, dat zijn alarmbellen dat er meer aan de hand is. Ik ben gerustgesteld, niets aan de hand gewoon uitzieken.
Het werden rustige hangdagen op de bank, dekentje erbij, slapen, verhaaltjes voorlezen, een toverdrankje van thee met kamile, salie en honing. En ondertussen werd er een boom gehaald bij gamma (…). En in de avond waarin iedereen weer wat tot leven kwam kreeg de boom lichtjes, ontroerende, grappige en leuke versieringen. En zo nu en dan wordt er iets in de boom gehangen. Dankjewel boom!!

Ondertussen weer eens op de tuin geweest. Zo leuk, het roodborstje is er eigenlijk steeds. Ze komt altijd even nieuwsgierig kijken, zoekt wormpjes waar ik graaf of woel, komt even een kijkje nemen in ons tuinhuisje.
En er zijn vogelpoepjes in een van de nestkastjes gesignaleerd!! Een meesje die daar beschutting zoekt en de kans is dan groter dat hij zich daar gaat nestelen in het voorjaar!
Nog wat kleine klusjes als: de regentonnen leeg laten lopen, wanneer het vriest kunnen ze met water kapot vriezen; De bokashi nog eenmaal geleegd, dit maal gemengd en begraven in aarde in een kuip met gaten aan de onderkant. Op de composthoop was het niet zo’n succes, dat stonk omdat het dan te open lag. In het voorjaar zal ik het mengsel in de grond verwerken.
Nog een klein beetje veldsla te oogsten voor op een boterham, groenlof en een kleine boerenkool die er nog staat van vorig jaar.
Verder is het stil in de tuin. Alles is in rust. We gaan de winter in. Vanalles dat broed onder de grond….

Hele fijne dagen
iedereen,
en een warm&gezond
nieuwjaar!!

2 gedachten over “Fijne dagen en op naar het nieuwe jaar!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.