brave and beautiful

brave and beautiful

Binnen is het warm en knus. Staat de verf en de kwasten klaar. Beker thee met citroenmelisse en kamille uit de tuin met wat rozenbottel stukjes van Erica. Buiten vriest het bijna. Verder met mijn serie ‘brave and beautiful’. Een serie portretten van vrouwen die mij inspireren, betekenis geven aan de wereld en de wereld mooier kleuren. Deze keer zoek ik het wat dichter bij huis. Een heerlijk portret om te schilderen: Laurenca samen met het varkentje Jerommeke. Laurenca is niet te vinden/schilderen zonder een dier. Samen met Henk zijn ze hun droom achterna gegaan en runnen ze inmiddels in Frankrijk een dierenparadijs ‘Association paradis d’animaux’. Hier worden dieren opgevangen die verwaarloosd of mishandeld zijn geweest en dieren die met spoed een huis nodig hebben. Ze krijgen hier een beter leven en waar ze van hun oude dag kunnen genieten. Met alle liefde worden ze opgevangen en in de dierenfamilie opgenomen. Bange dieren krijgen weer vertrouwen en levenslust. Er ontstaan ook de meest bijzondere vriendschappen tussen de verschillende dieren. Dit wordt prachtig in beeld gezet op de fb pagina, zo leuk om te volgen en al die verschillende karakters van de kippen, varkens, paarden, katten, honden, schapen, ieder dier zo’n eigen wezentje.

Laurenca gaat vlot door de verf, zo vrolijk en zacht om te schilderen. En dan het varkentje, zoveel haar. Ik ben verliefd op zijn streepjes. Mijn eerste dier op deze manier. Ik schilder eerst zijn oortje verkeerd, er klopt iets niet, hij maakt contact met zijn oortje, zo klopt hij weer. Haar liefde voor dieren en het plezier hierin voel ik erin terug. Het is ook behoorlijk aanpakken en doorzetten geweest om het dierenparadijs zo voor elkaar te krijgen en het te blijven runnen. Respect. Brave and beautiful.

We hebben hen een aantal jaren terug leren kennen toen ze nog in België woonden. Onze tent op de rand van het bos met weide ertussen waar de schapen Bikkel en Smikkel graasden. Varken Gijs en ganzen Dora en Dinges die elkaar op de voet volgden. Dora had namelijk een oogje op Gijs. De kipjes gered uit de legbatterij, die er niet uitzagen, maar zo leuk en er zat ook een echte kroelkip bij die op schoot even kwam knuffelen. Alle prachtige paarden, waar we leerden over het natuurlijke gedrag van de paarden en hoe je op een paardvriendelijke en paardnatuurlijke wijze kunt paardrijden. Altijd zonder bit en zonder zweep. Het gaat niet over de baas zijn over het paard maar over samenwerking, dan wil het paard veel voor je doen. Zo maakten we ook een rit door de omgeving zonder zadel met alleen een halster losjes om de hals. Als in een kudde heeft ieder paard zijn plek en taak. De voorste is de leider, de anderen volgen zodat het halster alleen maar voor je eigen evenwicht is. Dit was zo bijzonder omdat we eerder een paardenrit hadden gemaakt waarbij werd benadrukt dat je de baas zou moeten zijn en jij de bestuurder bent. Met bit en dus stevig trekken als hij de verkeerde kant op gaat. Zo wordt ook les gegeven op de meeste maneges in Nederland, paarden als individu en ondergeschikt aan de mens. Zo niet nodig en zo onvriendelijk. Ik heb sindsdien nooit meer op een paard gezeten.

Toen verhuisden ze naar Frankrijk met alle dieren. Wij waren in de buurt en hebben in het donker op de tast onze tent opgezet. De volgende dag kwamen de paarden. Bijzonder moment toen ze na zo’n lange rit hun nieuwe weide betraden. Als ik het me goed herinner een magisch moment dat ze de wei in renden en met z’n allen rennend een cirkel vormden om het terrein samen te verkennen.
De verhuizing vanwege de temperaturen, het klimaat was beter voor de dieren en veel meer ruimte voor alle dieren. Paarden die steeds losbraken, geen genoegen namen met een klein stukje wei en ook wel eens bij de buren wilden neuzen. In Frankrijk beheren ze nu een prachtig stuk land waar ze zich ook inzetten om de natuur, de omgeving van alle dieren te beschermen in samenwerking met natuurorganisaties. Diversiteit van wat er vliegt, loopt, groeit en bloeit brengen ze in kaart tijdens hun dagelijkse wandelingen. In het geweldige en meest onwaarschijnlijke gezelschap van verschillende dieren die meewandelen.

Ze zijn inmiddels een stichting en kunnen alle hulp gebruiken. In de zin van donaties maar ook in spullen als voer, medicijnen, dierenkleden, speelgoed ed.. En altijd wel iemand die die kant op gaat en wat mee kan nemen. Wij komen binnenkort ook weer eens jullie kant op hoor Laurenca!! https://www.facebook.com/pg/DierenparadijsFR/posts/?ref=page_internal

Lieve mensen. Wil je onze stichting een handje helpen? Graag delen!Als stichting zijn we altijd opzoek naar spulletjes…

Posted by Dierenparadijs-opvang on Wednesday, January 15, 2020

3 gedachten over “brave and beautiful

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.