Namasté, ik groet het licht in jou.

Namasté, ik groet het licht in jou.

“I wish it need not have happend in my time,” said Frodo. “So do I,” said Gandalf, “and so do all who live to see such times. But that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given to us.” J.R.R. Tolkien

Deze tekst kwam op allerlei mogelijke manieren langs en doet me iets. Er gebeurd zoveel. Geweldig is dat de aarde eindelijk kan ademen. Opmerkelijk na zoveel klimaatsstakingen en protesten wat geleid heeft tot veel praten, maar nog tot weinig echte maatregelen op korte termijn. En dan moeder aarde die ons een virus brengt, we wereldwijd ineens alles stil kunnen leggen wat eerst onmogelijk leek. De aarde knapt in een razend tempo op alsof ze koorts heeft gehad. De lucht wordt gezuiverd en het water wordt weer helder zodat we weer vissen kunnen zien zwemmen. Hoe zichtbaar is wat we doen, hoe we vervuilen. Ik hoop zo dat we dit niet vergeten en wereldwijd wordt meegenomen in ons klimaat(milieu)aanpak. Dat er zoveel creatieve mogelijkheden om het anders te doen in deze quarantainetijd worden geboren dat het kan.

Nieuwe verbindende mogelijkheden blijven oppoppen. Voor klein en groot. Iedereen denkt en doet mee. Kunnen gaan als een lopend vuurtje over internet en in onze vensterbanken. We hebben zojuist Berenjacht ontdekt.
Wanneer het bank hangen wordt en er even weinig te motiveren is, is er ineens Berenjacht. We springen van de banken, kijken door ons raam. Aan de overkant is al een beer voor een raam te ontdekken. Hoeveel beren zouden er al losgelaten zijn? Haar blauwe beer mag ook voor het raam voor andere kinderen om te ontdekken. Met een fototoestel in de hand gaan we alle straten af en gluren we door de ramen op zoek naar beren. Het voelt een beetje ongemakkelijk als onze dochter voor ramen gaat staan en een foto naar binnen maakt. Maar iedereen die het ziet lacht en zwaait. Roze beren, bruine beren, aangekleede beren, beren samen, beren op de bovenverdiepingen. Thuis kijkt ze terug op haar fototoestel en turft de gevonden beren aan op haar berenjacht bingo kaart. Ze telt ze op, 56 beren gevonden! “dit is de leukste speurtocht ooit,” joelt onze dochter. Dank!!

En dan die ander kant, aan de schaduwzijde. Een SOS bericht wil ik graag met jullie delen. Een bericht van onze vrienden Ilse en Shiva uit Nepal. In Nepal is een lock down dat betekent dat voedsel en schoon water schaars zijn en de prijzen onbetaalbaar. In Nepal valt er niets te hamsteren. Dit omdat ze afhankelijk zijn van invoer van buurland India die ook een lock down heeft, daarbij waren de lonen al niet zo hoog en ligt al het werk stil.

In Nepal ook wel het ‘Namasté plantje’, van onze reis door Nepal in 2012.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.