Meer van het zwanenmeer

Meer van het zwanenmeer

Om weer verf en lijnen te laten stromen heb ik na de verhuizing een online cursus ‘Illustrating Nature’ van Laura Mckendry in huis gehaald. Herkenbare manier van werken, ze nodigt uit om te gaan spelen en vooral niet proberen je best te doen. Ik ben fan van haar werkwijze. Heerlijk om te zien hoe iemand anders dat doet, nodigt meteen weer uit om te laten stromen. En al wandelend hier in mijn nieuwe omgeving blijven de zwanen me boeien en stap ik er midden in. Zwanen zien, op de foto nemen, live tekenen, beelden van anderen op internet zoeken. De zwaan van verschillende kanten zien en voelen.

***

Het zwanenmeer, dat klonk wel mooi. Waar gaat dat verhaal eigenlijk over?

Een verhaal over liefde, het volgen van je hart. Liefde dat op de proef wordt gesteld. Het verbreken van de betovering door je hart te blijven volgen. Waarin volg jij je hart? En welke betovering moet jij daarvoor verbreken?

***

Om los te komen is voor mij het fijnste te tekenen met houtskool op een groot vel krantenpapier. Met mijn ogen dicht. Met mijn linker en rechterhand. Sneller en langzamer. Harder en zachter. Al dansend en streepend. Met mijn handen de textuur van het houtskool en papier voelend. De afgebroken korreltjes. De zachtheid van het houtskool wat onder mijn handen veegt. De stevige ondergrond. Het spelen alsof het een zandbak is tot je er genoeg van krijgt, waarna verder spelen met vormen. En deze keer de vorm van een zwaan vanaf een foto. Wat fantastisch werkt om de vorm te pakken te krijgen, je kunt het honderd keer over doen omdat het houtskool meebeweegt en uitveegbaar is.

In het klein kun je hetzelfde doen in je schetsboek of welke maat dan ook. Met houtskool kom je lekker los!

….En wanneer je bent losgekomen kun je verder met spelen op andere manieren. Door de oefening eerder ben je meer bekent geraakt met de vormen waardoor het steeds makkelijker wordt om je onderwerp te vinden. Niet alles zal lukken omdat je het al spelend heb neergezet, maar dan net die ene die raakt óf ontdek je een nieuwe mogelijkheden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.