Het zwanenmeer

Het zwanenmeer

Op de fiets naar de moestuin moet ik onderweg even afstappen, ik heb ze eerder gezien, toen waren ze hun nest aan het bouwen. Nu is het af en worden de laatste sprietjes zorgvuldig vanuit het nest herschikt. De eieren beschermd warm onder haar, het mannetje waakt om haar heen. Met z’n tweetjes zo om het nest. De zwaan die bekent staat als maatjes tot de dood hen scheidt. Ik wordt even opgemerkt, bezien als ongevaarlijk, waarna ze ongestoord verder gaan waar ze mee bezig waren. Zelfverzekerd, onbezorgd, en met een kracht van schoonheid zo heerlijk buiten in hun stukje natuur. Ik smelt.

Later keer ik nog een aantal keer terug, samen met onze dochter. En er zullen nog meer bezoekjes volgen. Ze laat zelfs haar ei even zien. Ze zal er ongeveer 36 dagen over doen om haar eieren uit te broeden.

Doorfietsen naar de tuin. Al even ben ik bezig om de tuin lente klaar te maken. De houtsnippers zijn weer gelukt dit jaar en dat oogt meteen al heel opgeruimd. Spannend wat de vruchtbomen en stuiken doen. Ze stonden opspringen en toen is er nog flink wat kou over heen geweest en nog steeds is het best koud en droog. Voor nu kijk ik de Citroenmelisse uit de grond, ik heb een recept tegen muggen op het oog. Er zijn hier en daar al muggen in ons huis gesignaleerd en gezien we dichter bij water wonen…

Hondsdraf, een prachtige bodembedekker voor bijen en houdt de grond goed bedekt en daarmee vochtig. Eetbaar! Voor mij een EHBO kruid. Ik gebruik het wanneer ik geprikt ben door brandnetels, het groeit ook meestal in de buurt daarvan; ik gebruikt het op wondjes, het sap werkt desinfecterend; Te gebruiken in een verkoudheidstinctuur, dat me goed bevallen is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.