natuurlijke verzorging

natuurlijke verzorging

Al zolang ik bodylotion gebruik sukkel ik er mee dat ik ze uit de winkel niet echt lekker vind. Op een een of andere manier sluiten ze niet aan op mijn lijf. Eigenlijk met zoveel verzorgingsproducten. Zijn het alle bijstoffen en geuren die ze eraan toevoegen, een onnatuurlijkheid wat mijn lijf opmerkt? Wanneer mijn oog valt op een ‘voedende butter’ wordt ik nieuwsgierig. Ik maak een klein beetje om te proberen, maar ook omdat de grondstoffen prijzig zijn en het maar 3 maanden houdbaar zou zijn. Het lijkt wel slagroom. En het voelt zó lekker op de huid. Sheabutter, amandelolie en kokosolie zijn de belangrijkste ingrediënten. Tati mag er een geurtje bij kiezen en krijgt haar eigen potje, ook zij vind het nu heerlijk om te smeren. Droge schrale huiden veranderen in glanzende doorvoede huiden.

Ik wens iedereen een hele fijne zomer!!

Het recept komt wederom van Harmony Center. Ik voeg er naar eigen idee wat babbao (vrucht van apenbroodboom of levensboom) olie er aan toe.
De sheabutter en de babbao zijn afkomstig van noten en groeien in Afrika. Deze koop ik bij Chéry Faso, een prachtig project waarmee je vrouwen in Afrika steunt. En echt (h)eerlijke producten!!

Elk jaar evalueer ik wat ik heb gemaakt en of ik het nog een keer wil maken. Wat hebben we nodig? Ook probeer ik iets nieuws wat ik nog niet eerder heb gemaakt. Er zijn zoveel verzorgende en voedende planten gewoon in je achtertuin of in de natuur bij je om de hoek!

*Sint Janskruidolie maak ik elk jaar, onmisbare olie voor wondjes, geïrriteerde huid, splinters en zonnebrand.
*Verkoudheidstinctuur, vapo-rup en neusspray zijn goed bevallen afgelopen winter en laat ik elk jaar terug komen.
*Nieuw zijn de weegbree zalf en citroen-melissezalf waarbij ik erg onder de indruk ben van het laatste. Naast dat muggen het niet fijn vinden, kan het koortsblaasjes en jeukerige voeten oplossen. Onder motto, smeren en kijken wat het doet.
De weegbree zalf verlicht insectenbeten, is wond ontsmettend en helend.
*Shampoo-vrij onderzoeken door verdunde appelciderazijn en lotions te maken van Oost-Indische kers en rozemarijn. Shampoo maakt haar sneller vet waardoor het nodig blijft vaak te wassen, een soort terugkerend verslavend effect lees ik. Product op de markt gebracht om te verkopen, niet omdat je het nodig hebt? Ik onderzoek.
*Voeddende body butter, ja die blijft! En uit te proberen: in te vullen met verschillende oliën. Sheabutter laat zich goed mengen met andere oliën, waardoor het ook zachter wordt om aan te brengen. Kokosolie heeft een lager smeltpunt, waardoor het ook het geheel zachter maakt en bij hoger temperaturen ook wat smelt. Er zijn inmiddels veel sites te vinden waarin de kwaliteiten van oliën beschreven staan en welke goed samengaan.

Op midzomer,
en de bloemetjes zijn bij mij wat laat, dus nú!
staat de Sint Janskruid op zijn mooist en krachtigst. Hét moment om de bloemen te oogsten en in de olie te zetten.

Sint Jansolie maken (klik op de link voor hoe je het maakt en overige info en verhaal). Zonnekracht vangen in de olie, olie die prachtig rood wordt op zonnekracht. Voor mij de wonder olie die ik het hele jaar door gebruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.