Vergeten tijd, EHBO

Vergeten tijd, EHBO

Af en toe zag ik wel wat voorbij komen, maar ik dacht steeds dat is een grap, dat menen ze toch niet? Me er nog niet in verdiepend. En terwijl ik in de ontkenning zat melde een vriendin dat het heel echt was. Huh, echt? De spoedwet die ze door willen voeren? Een 1,5 meter wereld, met flinke boetes als je elkaar opzoekt, dat kan toch niet? Ik snap dat het schrikken was en er wat moest gebeuren, maar nu zijn we toch weer verder dan dat? Hebben we cijfers kunnen opnemen, weten we al wat meer hoe het virus zich gedraagt, zijn de ziekenhuizen paraat, de ziekte cijfer stabiel (zelfs na de demonstatie op de Dam!), weten we dat het niet menselijk is om in afstand met elkaar te leven. Al kan ik er niet geheel meer achter staan, behalve dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid hierin neemt, (bijv. om thuis te blijven wanneer je ziek bent of je te laten testen), is er tegelijkertijd angst ingeboesemd om weer dichtbij te komen, bij familie en vrienden. Alsof je dan een mega crime begaat. Laten we weer verder varen op gezond verstand, eigen verantwoordelijkheid en die van een ander respecteren. We hebben het met z’n allen zo goed gedaan. Nu weer een stapje verder in behandelen op maat. Het onderstaande artikel vind ik mooi geschreven en veelzeggend.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/dat-hele-slachtofferschap-zit-me-dwars-je-kunt-geen-slachtoffer-zijn-van-een-virusinfectie

Hoe leuk is het om echt thee te maken van planten die je kunt plukken, eetbare kruiden.

Laten we de tijd vóór de C-tijd niet vergeten. En zo zit ik in mijn moestuin topjes brandnetels te plukken, als ik nog wil is dit het moment. Uit een vergeten tijd mijmer ik. De kennis van planten en bloemen, eetbare en medicinale planten. Vaak zo voor het grijpen en zo weinig mensen weten ervan. We zijn er ver van verwijderd. Ik ook, zo langzaamaan kan ik me er weer mee verbinden, ervan gebruiken, verwonderen en van ervan genieten. Nu de brandnetel, die me in aanzien groeit. Eerder maakte ik Brandnetelburgers en soep. Vorig jaar ontdekte ik de Brandnetelzaadjes, die ik nog steeds elke ochtend door mijn cornflakes strooi.
En dan nu de brandnetelzalf. Een eenvoudig recept van brandneteltopjes, kokosolie, lavendel olie en bijenwas. Ik kan nu al niet meer zonder. De zalf voelt fijn aan en heeft een aangename geur. Je kunt het smeren bij lichte brandwonden, zonnebrand en bij insektenbeten. Ook bij schralehuid. Het haalt de ‘brand’ weg bij brandnetelstekels. Brandnetels hebben hun eigen tegengif in zich! Een echt vakantie of zomerzalfje. Fijn voor de zomer EHBO (recept van https://harmonycenter.nl/)

Ook ontdekte ik vorig jaar het maken van Sint Janskruidolie, een echt zonnekruid die op de langste dag van het jaar bloeit. Nu! Ook een eenvoudig, de bloemetjes in de olie en dan aanvullen en schudden tot de olie dieprood wordt. Dit dan wel een aantal weken volhouden. Afgelopen jaar hebben we er bijna twee flesjes doorheen gejast! Een welkome olie bij EHBO. Op sneetjes en schaafwonden. Bij geirriteerde en droge huid. Winterhanden en voeten. Kneuzingen. En nog een heleboel meer. Enig nadeel is dat je het niet samen met de zon kan gebruiken.

Dan nu dit jaar voor het eerst Goudsbloemolie, waarna ik er zalf van kan maken. Ook een zonnekruid, wanneer de zon schijnt gaan ze open. Dan kun je ze plukken. Er groeien dan altijd weer nieuwe aan. Ook een EHBO olie die je op wondjes kan gebruiken, het heeft een anti bacteriële werking en is wondhelend. Ook bij geirriteerde huid. Voordeel is dat het samen kan gaan met de zon. Je maakt het op dezelfde wijze als de Sint Janskruidolie. Dit jaar doe ik beide op basis van zonnebloemolie.

En als ik dan toch bezig ben met zalfjes, valt mijn oog op een simpel recept om lippenbalsem te maken. 1 thl Bijenwas en 4 thl zonnebloemolie samen smelten, thats it! (Recept uit het boek ‘leven zonder afval’ van Emily -jane Townley)

Vergeten mogelijkheden en zo dichtbij huis.

2 gedachten over “Vergeten tijd, EHBO

    1. Dankjewel Annet! Ja heel fijn het zo samen te stellen met de natuur en dat ze zich elk jaar weer aandient en ik steeds meer kan uitproberen en uitbreiden in wat ze biedt 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.